Iarna foarte călduroasă și începutul capricios al verii 2014 au făcut ca mulți analiști economici să spună, cu pesimism, că acest an agricol ar putea fi un dezastru, având ca rezultat pentru următorul an creșteri foarte mari ale prețurilor alimentelor. Senatorul Constantin Tămagă (PSD) infirmă aceste speculații, declarând în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc astăzi că ,,anul acesta agricol va fi chiar mai bun, nici vorbă mai prost decât anii trecuți’’.
Acesta apreciază că producția de grâu la nivel național va fi de peste 7 milioane de tone, cu mult peste necesarul de consum intern. Practic, România va exporta, nu va fi nevoită să importe produse cerealiere.
,,Producția va fi foarte bună, sunt mici probleme în zonele unde a plouat mai mult și utilajele nu pot intra pentru treierat. Vremea se va stabiliza, totuși, și nu vor fi probleme nici în acest sens. Un semn de întrebare ar fi referitor la cerealele de toamnă, să sperăm că nu vor fi probleme cu condițiile meteo. De asemenea, pentru a arăta că din punct de vedere agricol va fi un an bun, este pentru prima dată când subvențiile se dau la timp’’a menționat Tămagă.
Acesta a anunțat că, din 2017, nivelul subvențiilor și alocațiilor pentru fermierii români va fi la fel ca acela din țările vestice, în acest moment acesta fiind de aproximativ 60%.
Tămagă spune că, deocamdată, cele mai mari problem sunt în pomicultură, domeniu de care România era mândră în urmă cu trei decenii.
,,Nu trebuie să fim chiar așa de pesimiști nici în ceea ce privește pomicultura… Gândiți-vă că acum ceva ani și producția cerealieră românească era la pământ, la fel și cea de legume, să nu mai vorbim de zootehnie… Argeșul are 56.000 de hectare de plantații pomicole, care reprezintă 11% din totalul plantațiilor la nivel național, plasându-ne pe primul loc. Aici o să fie nevoie de investiții, care pot fi făcute în mare parte prin fonduri europene,’’ a declarat Tămagă.