Acordul privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană a fost decis ieri de către șefii de state și de guverne.

Printre cei prezenții s-a numărar și eurodeputatul liberal, din partea Grupului PPE, Siegfried Mureșan: „Ieri, șefii de state și de guverne din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene au decis Acordul privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Pentru noi, cele mai importante aspecte au fost drepturile cetățenilor români și ale celorlalți cetățeni europeni care trăiesc pe teritoriul Marii Britanii. În prezent, în Marea Britanie se află aproximativ 411 mii de cetățeni români.

Ce prevede acordul pentru aceștia?
Acordul prevede ca toți cetățenii români prezenți în momentul de față în Marea Britanie, precum și cei care vor merge până la 29 martie 2019, care este data ieșirii Marii Britanii din UE, să aibă în continuare aceleași drepturi de a trăi, lucra sau beneficia de ajutoare sociale ca și până acum.

Mai mult decât atât, acordul prevede o perioadă tranzitorie în care se va negocia relația viitoare dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie, de la 30 martie 2019, până la 31 decembrie 2020. Acordul prevede ca toți românii care se cor stabili în această perioadă în Marea Britanie să beneficieze pe toată durata vieții de exact aceleași drepturi pe care le au acum cetățenii români care se află acolo.

Ce drepturi vor avea românii care vor merge în Marea Britanie din 2021?
Aceste drepturi vor depinde de relația viitoare pe care o vom negocia cu Marea Britanie.

Până acum, Uniunea Europeană s-a impus în toate punctele importante din negocieri. Acest acord este unul foarte bun pentru cetățenii români și ceilalți cetățeni europeni din Marea Britanie.

Care sunt ultimii pași pentru ca acest acord să intre în vigoare?
Acesta trebuie mai întâi ratificat de Parlamentul European și de Parlamentul Marii Britanii.
Sunt sigur că noi, Parlamentul European vom da un vot pozitiv acestui acord. Sper ca și Marea Britanie să facă același lucru”, a declarat acesta.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here