De o bună perioadă de timp, prin intermediul Iulianei Dună, specialist în emigrări pentru Canada, ați putut afla  multe detalii legate de formalitățile necesare pentru a munci sau emigra în țara frunzei de arțar, condițiile de viață de acolo și, evident, perspectivele de dezvoltare personală/familială în imensa țară de peste Oceanul Atlantic. De origine din Pitești, unde a practicat o perioadă și meseria de jurnalist, Iuliana Dună s-a stabilit, în anul 2007, în Canada. De ani buni, aceasta se ocupă de consilierea acelora care doresc să încerce, pentru o perioadă sau definitiv, stilul de viață canadian. În rândurile următoare, puteți citi un amplu interviu din care puteți afla detaliile legate de ceea ce înseamnă să călătorești, să muncești sau/și să te stabilești în Canada.

Ce se va intampla dupa 1 Decembrie  anul acesta? Toti romanii vor putea munci in Canada?

Imi pare bine ca mi-ai pus aceasta intrebare. Trebuie sa recunosc ca e o intrebare pe care mi-o pun majoritatea romanilor. Din pacate nu se va intampla acest lucru. Romanii vor avea doar dreptul de a vizita Canada. Dar nici obtinerea autorizatiei de calatorie E-ta nu este usor.  Sunt anumite conditii de indeplinit. Apoi, bineinteles , controlul vamesilor in aeroportul din Canada. Vamesii in Canada au putere absoluta. Chiar daca  E-ta e valabila  te pot trimite cu primul avion inapoi. In tot acesti ani am avut experiente neplacute chiar cu cetateni din Europa de Vest care au fost intorsi din aeroport.

 Daca ai bani e usor de emigrat?

Daca te referi la investment visa- adica obtinerea rezidentei permanente daca investesti in Canada, atunci se poate spune ca e relativ usor. Trebuie insa sa indeplinesti anumite conditii- de pilda sa investesti  cam 250, 000- 500,000 dolari canadieni, in functie de provincie iar Guvernul te monitorizeaza timp de 3 ani sa vada daca chiar investesti. Daca vorbim de traiul de aici, parerile sunt impartite, dar per total costul vietii in Canada e destul de ridicat. Ca sa-ti faci o idee- o paine buna costa in jur de 6 dolari. In Calgary  pretul caselor e in jur de 400-500 000 de dolari.

 Din cate inteleg de la tine Canada nu e Europa…

In mod cert Canada nu e Europa. Lucrurile sunt destul de diferite dar  exista insa mentalitea capitalista din Europa de vest. Asa cum am mai spus si aici sunt  avantaje si dezavantaje, ca peste tot in lume. Traind o perioada buna in Belgia- nu prea mai fac diferenta intre Canada si Romania ci mai mult intre Belgia si Canada. De pilda am clienti belgieni care se plang de sistemul de invatamant din Belgia. In Canada de exemplu, in general, copiii nu au teme de facut in clasele primare. Dar sistemul e diferit- exista de pilda scoli publice , catolice si private.  In schimb cresele si gradinitele sunt foarte scumpe. Ajung in medie de 1000 dolari pe luna de copil.

 Stiu ca esti foarte ocupata . Cititorii nostrii sunt atat interesati de Canada, de a emigra sau de a vizita aceasta tara dar sunt si foarte interesati de tine. Am incercat sa fac mereu o scurta prezentare a ta…

Am venit in Canada in 2007 din Belgia. Sotul meu, belgian , a primit un contract de expatriat sa lucreze pentru o firma olandeza in Calgary , ca Director general.

Ceea ce m-a impresionat la inceput a fost faptul ca oamenii sunt foarte prietenosi si zambesc mereu. Am inceput sa lucrez a doua zi de cand am aterizat in Calgary la departamentul de Resurse Umane din aceeasi companie olandeza , ocupandu-ma in principal de business immigration.

Da, intr-adevar job-ul imi ocupa tot timpul. Sunt cateva birouri de emigrari in Calgary iar avocatii specializati in emigrari ma suna mereu cand au cazuri mai grele pentru ca nu sunt familiarizati cu domeniul. Apoi, colegiile sau facultatile in care se predau cursurile de emigrari, imi trimit studenti la birou pentru a face practica. Sunt de asemenea diferite organizatii non guvernamentale sau companii unde tin seminarii sau traininguri. Sunt si foarte multe persoane care vor sa voluntarieze la birou. Voluntariatul este o practica uzuala in Canada. Apoi sunt si intalnirile cu clientii, consultatiile, aplicatiile de trimis sau zilele cand trebuie sa ajung la Tribunal pentru diferite apeluri. In afara de asta sunt si full time mom, adica mama cu norma intreaga.

Iuliana, iti multumesc foarte mult pt acest interviu. Informatiile pe care ni le furnizezi de fiecare data sunt foarte utile.

Ca de fiecare data, raspund cu mare placere invitatiei tale. Apreciez de asemenea si efortul tau de a ma contacta in dorinta de a oferi cititorilor nostrii informatii utile. Am ramas surprinsa ca in decurs de o saptamana am avut in jur de 10, 000 de vizualizari. Asta inseamna ca oamenii sunt interesati de Canada.

 

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here