Transportatorii firmei care, practic, a adus Argeşul pe primul loc în ţară din punct de vedere economic, Dacia, sunt de-a dreptul scoşi din sărite de faptul că drumul pe unde îşi transportă zilnic „produsele” spre lumea întreagă arată jalnic de ani de zile şi parcă nimeni nu e în stare să-l repare.
Pe acest drum trec zilnic aproximativ 350 de camioane, toate care vin sau pleacă de la Dacia, motorul economiei argeşene şi chiar al celei româneşti. Transportatorii s-au săturat de promisiuni şi aşteptări şi ameninţă că dacă până la toamnă nu se va reailita drumul groazei, DN 73 Piteşti-Câmpulung, îşi vor pune trailerele de-a curmezişul în semn de protest şi-l vor bloca. Transportatorii au ameninţat că, dacă până la 25 august, drumul nu va fi reabilitat, vor trece la blocarea lui. “Transportatorii au anunţat că vor bloca DN 73 după ieşirea din vacanţă pentru că Dacia plăteşte puţin pe un transport, iar costul de întreţinere al unei maşini nu asigură profitul”, a spus primarul Mioveniului. .
Reprezentanţii companiei Dacia, ai firmelor de transporturi şi ai primăriei Mioveni, discutat pe această temă pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la situaţia DN 73.
„Dânşii acuză autorităţile locale şi judeţene că nimeni nu face nimic pentru cei 5 kilometri. Transportatorii nu vor să mai vină la Mioveni. Pe Transfăgărăşan circulă trei maşini pe săptămână, iar la Dacia vin şi pleacă din uzină 1100 de camioane în 24 de ore”, a spus pimarul de la Mioveni, Ion Georgescu..
Transportul vehiculelor realizate la Dacia Mioveni se face preponderent pe cale rutieră, 52 % şi 48% pe tren. Săptămânal sunt expediate circa 550 de camioane cu vehicule.
Mii de camioane parcurg acest drum
“În Dacia există 4 entităţi diferite care se aprovizionează cu piese : Uzina Vehicule Dacia, Uzina Mecanică şi Şasiuri Dacia, International Logistics Network şi Centrul de Piese de Schimb. Pentru UVD piesele sunt folosite în producţia de vehicule, pentru UMCD în producţia de motoare şi cutii, pentru ILN aceste piese se expediază către toate uzinele care produc vehicule din gama Logan din întreaga lume şi pentru CPS piesele sunt distribuite în reţeaua comercială. Săptămânal pentru toate cele 4 entităţi sunt recepţionate peste 1750 de camioane. Pe tren aprovizionarea este făcută doar pentru materia primă, respectiv tablă. Săptămânal se aprovizionează în jur de 45 – 50 vagoane cu tabla”, a declarat Luiza Domnişoru, purtător de cuvânt Dacia.
Printre firmele de transport care au contract cu Uzina Dacia se numără Gefco, Lazăr Company, Lagermax, Willi Betz, Avtologistika şi Omsan. Drumul nu pare să fie reabilitat prea curând pentru că licitaţia a fost contestată de nenumărate ori în instanţă.