Astăzi, sindicaliștii de la Rafinăria Arpechim Pitești au pichetat între orele 12 şi 13 Prefectura județului Argeș. Peste 200 de piepturi au strigat ca unul Unitate, Jos Guvernul sau Vrem să muncim! Aceștia, în frunte cu liderul Ionel Popescu, au protestat împotriva deciziei OMV de a opri producția la ceea ce a fost și încă este un simbol al economiei românești. Oamenii au cerut președintelui Traian Băsescu, guvernului condus de Emil Boc, dar și a tuturor factorilor responsabili, să se implice mai activ în rezolvarea problemei, care poate lăsa pe drumuri mii de oameni. Mai mult, aceștia au solicitat amânarea deciziei OMV Petrom de închidere a Rafinăriei pentru a exista timpul necesar unor eventuale oferte de cumpărare a acesteia, având în vedere actualul mediu economic neprielnic. Pe lista doleanțelor se mai adaugă cererea de a se lua în calcul eventuale oferte de procesare (închiriere) a Rafinăriei, dar și oprirea demolărilor de pe platforma ptrochimică pentru conservarea acesteia în vederea unei eventuale reporniri odată cu îmbunătățirea mediului economic. În acest sens o echipă formată din patru reprezentanți, în frunte cu liderul sindical Rafinorul, Ionel Popescu, au înmânat prefectului Gheorghe Davidescu două scrisori deschise pentru a fi trimise către Președenție și Primul Ministru.
„Vrem să muncim, dar nu pe ajutoare sociale!”
Liderul sindical Ionel Popescu a precizat că OMV nu spune adevărul în ceea ce privește situația exactă a Arpechim, pe care o prezintă drept neperformantă. Aceasta în condițiile în care s-au făcut investiții serioase în ultimii patru ani, fiind montate instalații de ultimă generație. Mai mult, el acuză că în afara prefectului Davidescu, niciunul dintre factorii locali sau naționali nu se implică pentru a găsi o soluție pentru salvarea platformei petrochimice. „Vrem să muncim, dar nu pe 6-7 milioane. Acestea sunt practic ajutoare sociale. Guvernanții ne acuză că noi nu vrem să muncim, dar noi cerem doar salarii decente. Trebuie să responsabilizăm pe colegii noștri, să le transmitem mesajul nostru și să fim uniți. Rafinăria nu este un morman de fiare, este un obiectiv performat, iar dacă se va închide se vor pierde 2000 de locuri de muncă”, a spus acesta.
„Vă asigur că fac eforturi de care nici nu bănuiți!”
Prefectul Gheorghe Davidescu spune că face tot ce îi stă în putință pentru a fi găsită o metodă de a fi salvat Arpechimul. Acesta a declarat că este perfect conștient de implicările sociale pe care o eventuală oprire a producției le-ar putea avea asupra ecnomiei și că s-a documentat temeinic asupra acestui caz. Mai mult, el spune că mesajul disperat al angajaților a ajuns pe masa Guvernului, primind asigurări că se va lucra în vederea găsirii unei variante pentru salvarea Rafinăriei. Recent, Ministerul Economiei a transmis o adresă către autoritățile din Argeș și Vâlcea (prefecturi, consilii județene, primăriile reședință și parlamentarilor), prin care a anunțat că problema Oltchim și Arpechim este un punct nevralgic și se fac eforturi pentru a găsi o variantă de menținere a funcționării acestora. „Eu vă asigur că fac eforturi de care nici nu bănuiți. Fac tot posibilul dar sunt obișnuit să primesc și înjurături. […] Pentru mine ar fi una dintre cele mai mari realizări ale mandatului și nu mă voi opri, merg până la capăt. Politica lor mă îngrijorează, dacă ei și-au propus să închidă este o chestiune peste care nu mai poate trece nici măcar Guvernul. Timp însă există, cred că în 6 luni se va găsi o variantă pentru salvarea Arpechim, dar și a Oltchim”, a spus prefectul Davidescu.