„Acum două săptămâni am lansat campania Zonă Liberă de Corupție [1], cea mai mare mișcare de rezistență cetățenească. Până acum, peste 1500 de Zone au apărut în toată țara și diaspora, spații ale libertății, ale respectului unuia față de celălalt, ale democrației.

În timp ce scriu rândurile astea, Codurile Penale sunt modificate de niște infractori speriați de pușcărie. Intrăm în distopia Penalistan [2], dictatura corupților și raiul penalilor. Dacă nici pe tine nu te reprezintă ceea ce se întâmplă în Parlament, hai să arătăm că, de fapt, România e o Zonă Liberă de Corupție. Cu cât mai galbenă (de stegulețe) va fi harta în septembrie, cu atât le va fi mai greu să ne ignore.

Mai avem o lună până la decizia CCR de a modifica radical justiția. Haideți să le arătăm cât de mulți și hotărâți suntem!

Pentru fiecare dintre membrii Comunității Declic înscriși, am pregătit un kit activist care include materialele pentru promovarea și decorarea spațiului, precum și documente explicative despre Codurile Penale. Costul de producere al unui kit este de 40 de lei, incluzând transportul. Dacă 500 dintre noi alegem să bem cu o bere mai puțin la terasă vara asta, putem produce încă 1000 de kituri pe care sa le trimitem în țară.

În ultimii ani, Ministerul Sănătății a ratat fonduri nerambursabile de peste 300 de milioane de euro. Ministerul Educației finanțează programe naționale despre care nu știe dacă funcționează pentru că nu le urmărește impactul. Sistemele anti-incendiu de la Arhivele Naționale datează din anii 1980 și s-au stricat. Iar donațiile pentru răniții de la Colectiv asumate de stat nu au fost îndeplinite. Acestea sunt doar câteva exemple de prăduire națională, conform ultimului raport al Curții de Conturi [3].

Dacă vrem să schimbăm ceva, atunci trebuie să ne implicăm, fiecare dintre noi. În ultimii trei ani, Comunitatea Declic a devenit o forță a peste 370.000 de cetățeni. O forță care s-a făcut auzită de la CCR până la Președinte. Mânuțele-pancarteToți pentru Justiție au ajuns pe paginile celor mai mari publicații internaționale, iar #rezist a devenit simbolul luptei anti-corupție. Și nu ne oprim aici! Hai să facem și din Zona Liberă de Corupție un simbol al rezistenței noastre.

Declarăm în continuare Zone Libere de Corupție, spații în care rămânem fideli valorilor noastre. Zona Liberă este un spațiu liber de șpăgi, de abuz, declarații false, trafic de influență, evaziune fiscală sau orice activitate împotriva interesului public.

Ajută-ne și tu să facem posibile cât mai multe astfel de spații. Deja, peste 1000 de cetățeni și-au declarat apartamentul, mașina și chiar biroul Zonă Liberă de Corupție. Alți 50 de membri Declic s-au înscris ca voluntari pentru a împărți kit-urile și a convinge localurile să devină Zone Libere. Dar pentru a putea deveni cât mai conectați și vizibili, avem nevoie de implicarea tuturor. ”

Sursa www.declic.ro

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here