După niște săptămâni în care românii au avut parte de la guvernul PSD numai de măsuri proaste, traduse în creșteri de taxe și scumpiri, iată că, de la 1 ianuarie, este foarte posibil să plătim un impozit pe venit mai mic, chiar de 10%, față de cel de 16% de acum!

Promisiunile din programul de guvernare fie dispar una câte una, precum taxa de solidaritate sau impozitul pe cifra de afaceri, fie sunt modificate. În acest sens, coaliţia de guvernare PSD-ALDE ia în calcul două scenarii de reducere a impozitului pe venit, de la 1 ianuarie 2018: la 10% sau la 12%, anunță revista Capital.

Ministrul Finanţelor Ionuţ MIşa a confirmat informaţia Capital potrivit căreia s-a luat în calcul inclusiv reducerea cotei unice la 12%,la cererea sindicatelor şi a primarilor. Potrivit acestuia, dupa mai multe calcule şi analize, varianta aleasă rămâne cea pentru reducerea impozitului pe venit la 10%.

Bugetul pe anul viitor pare compromis deja de cheltuieli de pesonal mai mari şi reduceri de taxe promise în programul de guvernare. Scăderea impozitului pe venit la 10% este una dintre măsurile care ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018, la pachet cu trecerea contribuţiilor sociale de la angajat la angajator şi reducerea acestora la 35%.

Potrivit calculelor care se află pe masa Guvernului, impactul bugetar al reducerii cotei unice la 10% este unul alarmant: peste 11 miliarde de lei minus la încasări. „Măsura reducerii impozitului pe venit de la 16% la 10%, cuprinsă în programul de guvernare, va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2018“, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului, la începutul lunii trecute, înainte ca prima rectificare bugetară din acest an să fie aprobată. Dar simulările avute în lucru şi discutate în coaliţia de guvernare iau în calcul încă un scenariu. Respectiv scăderea impozitului pe venit la 12%, de anul viitor. În acest caz, golul bugetar ar fi de peste 7 miliarde de lei.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here