Sistemul actual de impozitare a proprietăților imobiliare din România, considerat inechitabil și cu puține încasări la buget, urmează să fie reformat conform experților Băncii Mondiale. Potrivit unui studiu trimis Guvernului, sunt propuse patru modificări majore pentru a îmbunătăți sistemul actual de taxare.
Studiul subliniază că impozitele recurente pe proprietăți au generat doar 0,5% din PIB începând din 2020, în comparație cu media de 1,2% din UE27. În plus, actualul sistem se bazează pe impozitarea suprafeței, ceea ce este considerat ineficient și inechitabil față de un sistem bazat pe valoarea de piață a proprietății.
Experții recomandă adoptarea unei abordări bazate pe valoarea de piață, actualizată periodic la fiecare 3-6 ani, pentru impozitarea recurentă a proprietăților. În plus, sugerează fuzionarea impozitelor pe terenuri și clădiri într-un singur impozit pe valoarea curentă de piață a proprietăților, cu cote echivalente aplicate proprietăților rezidențiale și comerciale/industriale. De asemenea, se propune limitarea facilităților fiscale acordate proprietarilor cu venituri mici și persoanelor în vârstă.
În ceea ce privește direcționarea sprijinului către contribuabilii cu venituri mici, se sugerează creșterea deducerii impozitului pe venit vizat sau o sumă fixă scutită, în funcție de valoarea proprietății. În plus, se ia în considerare o opțiune de amânare a impozitului pentru proprietarii-ocupanți vârstnici cu venituri mici, cu condiția să plătească o dobândă care să acopere valoarea amânării până la vânzarea sau decesul proprietarului.
Implementarea acestor reforme necesită dezvoltarea unui model de evaluare în masă și a sistemelor administrative corespunzătoare, dar Banca Mondială se angajează să sprijine România în acest proces. Se estimează că punerea în aplicare deplină a reformei ar putea avea loc cel puțin până în 2024.
Citiți AICI întreg pachetul de măsuri propus de Banca Mondială Guvernului României!