Nu mai puțin de opt candidați pentru alegerile prezidențiale sunt bănuiți de către Biroul Electoral Central că o parte din cele 200.000 de semnături ar fi fost falsuri grosolane.

Conform Adevarul.ro, BEC va depune plângere penală pentru fals și uz de fals, atât împotriva candidaților și formațiunilor, cât și împotriva celor care s-au ocupat de strângerea acestor semnături.

BEC a anunţat că a constatat că semnăturile de susţinere prezentate de mai mulţi andidaţi prezintă similitudini. În ceea ce priveşte candidaturile depuse de Viorel Cataramă  – Partidul Dreapta Liberală, Miron Cozma – candidat independent, Maria Minea – Partidul Românilor Patrioţi de Pretutindeni, Cătălin Sorin Ivan – Partidul Alternativa Pentru Demnitate Naţională, Sebastian Constantin Popescu – Partidul Noua Românie, Alexandru Cumpănaşu – candidat independent, Ninel Peia – Partidul Neamul Românesc, Bobby George Marius Păunescu – candidat independent, BEC precizează că ”s-a constatat că un număr semnificativ de semnături prezentate ca aparţinând unor persoane diferite prezintă elemente de similitudine evidentă de natura influenţa îndeplinirea condiţiei legale referitoare la numărul minim de susţinători de 200.000”

”Membrii Biroului Electoral Central au înţeles să sesizeze organele de urmărire penală cu privire la verificarea împrejurărilor de fapt care au stat la baza constatărilor menţionate în cuprinsul deciziilor BEC indicate anterior”, a transmis, marţi seară, BEC, printr-un comunicat de presă. BEC face referire la Codul Penal, dar şi la o decizie a CCR, potrivit căreia ”cerinţa semnăturii, ca element al listelor de susţinători, intră sub incidenţa dispoziţiilor din Codul penal pentru infracţiunea de fals în declaraţii, iar răspunderea prezumţiei de veridicitate se poate face numai prin constatarea falsului în condiţiile prevăzute de lege”. Anterior, BEC a validat şase candidaturi – Viorica Dăncilă, Klaus Iohannis, Kelemen Hunor, Mircea Diaconu, Theodor Paleologu şi Dan Barna. Candidatura depusă de Viorel Cataramă a fost respinsă de BEC, dar acesta a contestat decizia. Curtea Constituţională a României (CCR) a admis contestaţia şi a dispus BEC să înregistreze candidatura lui Cataramă, decizia fiind definitivă. De asemenea, a fost respinsă candidatura lui Miron Cosma. 

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here