Deși nu a trecut mult timp de la apariția lor, tichetele speciale oferite angajaților pentru vacanțe vor fi retrase anul acesta începând cu data de 1 decembrie. Și totuși, golul va fi acoperit sub forma unei indemnizații pentru concediu, indemnizație care va avea aceeași valoare cu venitul minim brut.
Deocamdată nu se cunoaște modalitatea exactă de acordare a acestor bani, însă se ia în calcul ca aceștia să fie dați sub forma unei prime. Revenind la tichetele propriu-zise, în țară deja a început să fie refuzată utilizarea lor de către anumite unități cu regim de cazare (pensiuni), proprietarii acestora preferând plata cu bani „cash” cu toate că pe listele unităților de cazare sunt menționați cu o astfel de modalitate de plată. În schimb, există și cele ale căror camere sunt deja rezervate în totalitate. Cum se vor acorda și indemnizațiile care vor înlocui tichetele de vacanță râmâne să fe stabilit prin Hotărâre guvernamentală.
Din cele relatate de Observator, indemnizația ar urma să fie primită de către angajat înainte de plecarea acestuia în concediu după care va avea obligația de a veni cu acte prin care să dovedească faptul că banii au fost într-adevăr utilizați pentru plata cazării.
Alin Burcea, prim-vicepreşedintele ANAT, a declarat pentru Observator faptul că „Hotelurile nu doresc să primească vouchere pentru că trebuie să trimită la decontare, pot să-şi primească banii după 2-3 săptămâni şi, de asemenea, este un comision de 1% care se plăteşte emitenţilor de vouchere.
Noi solicităm să se continue această poveste cu voucherele pentru că este bună pentru toată lumea. Pentru cei care deţin hoteluri nu doar pe litoral, în toată ţara, se bucură de creşterea vânzărilor pentru că toată lumea le poate folosi numai pentru vacanţe în România.”.
Sursa declarației: www.observator.tv