Ieri, site-ul Defapt.ro a publicat AICI un articol despre modul în care ANAF relaționează cu contribuabilii. În timp ce mii de firme se trezesc cu conturile blocate pentru datorii de câteva sute de lei, unii dintre preferații sistemului se aleg cu ștergeri ale datoriilor de sute de mii de euro. Jurnaliștii de la Defapt.ro prezintă chiar cazul unei persoane fizice care a fost ,,iertată” de către ANAF Argeș, în anul 2017, de o datorie de aproximativ 900.000 de euro la cursul euro/leu de atunci. La vremea aceea, cel care coordona Inspecția Fiscală pe Argeș era Dorin Falcă, chiar acela care ani la rândul a fost șeful Finanțelor Argeș. Iată ce scriu, despre acest caz, ziariștii de la Defapt.ro:
Dezastrul de la ANAF: executarea silită nu are soft, iar instituția a înregistrta „abateri financiare” de 2,7 miliarde lei, arată raportul Curții de Conturi. Raportul arată și cum se pierd în birocrația ANAF datorii către stat, care nu mai sunt recuperate.
Dezastrul de la ANAF: executarea silită nu are soft
Ce arată Curtea de Conturi:
- „Cu privire la evidența analitică și înregistrarea în evidența contabilă a creanțelor bugetare din sentințe penale (…) La nivelul DGESCS nu este încă operaționalizată aplicația informatică NOES, astfel încât aceasta să permită centralizarea în mod corect debitele din sentințe penale, încasările și sumele rămase de recuperat, care trebuie să se recupereze la bugetul statului”. NOES înseamnă „Nivelul Operativ al Executării Silite”.
- Nivelul abaterilor financiar contabile la ANAF, constate de Curtea de Conturi: 2.762.818.969 lei.
Raportul arată, printre altele, cum a îngropat ANAF Argeș recuperarea unei datorii de circa 4,4 milioane de lei de la o persoană fizică autorizată. Aceasta și-a încetat însă activitatea, iar ANAF nu a mai încercat să recupereze datoria de la persoana fizică.
„La AJFP Argeș au fost raportate, în mod eronat ca și arierate nerecuperabile, obligații fiscale în sumă de 4.400.720 lei ce reprezintă creanțe fiscale ale unei persoane fizice care a desfășurat activitate economică în mod independent și care a fost radiată din data de 20.03.2017.
S-a constatat astfel că, organul fiscal nu a procedat la anularea obligațiilor fiscale datorate de persoana fizică ce a desfășurat activitatea economică și transferarea acestora în sarcina persoanei fizice titulare pe CNP și totodată la raportarea acestora ca și arierate recuperabile, explică Curtea de Conturi.
Saygo despre ANAF: Complicitate, nu incompetenţă
Valentina Saygo, fost secretar de stat în ministerul Economiei, a comentat pe Facebook raportul Curții de Conturi: „Raportul Curţii de Conturi despre ANAF e o radiografie penală, nu un simplu audit. Şi totuşi, ce face statul? Ne pregăteşte noi taxe, în loc să închidă robinetul furăciunii”.
„Raportul Curţii de Conturi despre ANAF e o radiografie penală, nu un simplu audit. Şi totuşi, ce face statul? Ne pregăteşte noi taxe, în loc să închidă robinetul furăciunii.