Vicepreședintele ALDE Andrei Gerea salută anunțul făcut de Transgaz, una din cele mai importante companii din portofoliul Ministerului Economiei, conform căruia a demarat, astăzi, construcția conductei BRUA. În mandatul lui Andrei Gerea la ministerul Energiei, Transgaz a semnat, la Budapesta, acordul prin care a primit o finanţare europeană în valoare de 179 milioane de euro prin Mecanismul Conectarea Europei pentru lucrările de pe teritoriul României la gazoductul Bulgaria-România-Ungaria-Austria (BRUA). În iulie 2015, fostul ministru Andrei Gerea semna, în cadrul unei reuniuni ministeriale a Central East South Europe Gas Connectivity, un Plan de Acţiune menit să accelereze realizarea proiectelor regionale în sectorul de gaze, pe lista de priorităţi fiind cuprinse şi proiectele BRUA şi AGRI.
Ulterior, în octombrie 2015, Andrei Gerea a obţinut sprijinul total al vicepreşedintelui Comisiei Europene pentru Uniune Energetică, Maros Sefcovic, pentru cele două proiecte.
„Mă bucur că acest proiect de interes național și regional a debutat. Este o veste deosebită faptul că Transgaz construiește infrastructura de pe teritoriul României, din coridorul Bulgaria-România-Ungaria-Austria (BRUA – Faza 1) – un proiect susținut de Comisia Europeană, important la nivel național și regional pentru că duce la diversificarea surselor de gaz. Acest gazoduct contribuie la reducerea dependenţei statelor din Centrul Europei de gazele ruseşti. Mă bucur că m-am numărat printre cei care au depus eforturile necesare pentru ca România să facă parte din acest gazoduct, tot așa cum mă bucur că reprezentanții ALDE din Ministerul Energiei au continuat aceste eforturi, blocate în mandatul guvernului Cioloș. Vreau să îi felicit pe toți cei care au contribut prin munca lor ca acest proiect să se transforme în realitate”, a precizat deputatul ALDE Andrei Gerea. “
Prima fază a proiectului BRUA presupune construcţia conductei de transport gaze naturale Podişor-Recaş, în lungime de 479 km. Valoarea totală estimată pentru Faza I este de 478,6 milioane euro. În cadrul acestei faze Transgaz lucrează deja, din 14 aprilie, la cele 3 stații de comprimare gaze de la Podișor, Jupa și Bibești, 40% din cheltuielile eligibile estimate fiind acoperite de Uniunea Europeană, printr-un grant în valoare 179,3 milioane de euro. Din cele aproximativ 680 de locuri de muncă generate pe durata de construire a BRUA, aproximativ 340 vor fi ocupate de forţa de muncă din România.
BRUA va străbate teritoriul României din judeţul Giurgiu spre vest, traversând judeţele Teleorman, Dâmboviţa, Argeş, Olt, Vâlcea, Gorj, Hunedoara, Caraş-Severin, Timiş şi Arad. În Argeș, va străbate comunele Bârla, Căldăraru, Izvoru, Râca şi Popeşti, pe o lungime de 35 de kilometri.