Consiliera premierului Emil Boc, Andreea Paul Vass, împreună cu Organizaţia Oamenilor de Afaceri PDL a Municipiului Bucureşti şi Comisia de Antreprenoriat Feminin au organizat, pe 31 octombrie, la Bucureşti, dialogul cu tema „Competitivitatea economică şi antreprenoriatul feminin”. La dezbatere a participat şi o delegaţie a femeilor PDL Argeş, condusă de Cristina Diculescu. În cadrul întâlnirii au fost expuse facilităţile guvernamentale acordate mediului de afaceri şi, mai ales, antreprenoarelor.
O naţiune care nu îşi respectă femeile este condamnată să rămână subdezvoltată
Andreea Paul Vass le-a informat pe femeile prezente că Executivul sprijină antreprenoriatul feminin pe trei direcţii: promovarea şi dezvoltarea culturii antreprenoriale, asigurarea accesului la finanţare şi sprijinirea acestora prin accesarea de fonduri europene. Cu acest prilej au fost amintite câteva dintre programele guvernamentale. Unul dintre acestea este adresat tinerilor debutanţi în afaceri, care primesc până la 10 mii de euro, fonduri nerambursabile, cu condiţia creării a cel puţin 2 locuri de muncă. Un alt proiect guvernamental este programul Mihail Kogălniceanu pentru IMM-uri. Prin acesta, statul subvenţionează cel mult 70% din costul dobânzii în cazul unui împrumut bancar sau acordă o garanţie de maximum 80% din valoarea creditului. Andreea Paul Vass a mai precizat că existenţa unor astfel de programe demonstrează susţinerea de către stat a antreprenoriatului feminin. „O naţiune care nu îşi respectă femeile este condamnată să rămână subdezvoltată. Europa a înţeles acest lucru, rămâne să-l conştientizăm şi noi”, a fost mesajul consilierului pe probleme economice, Andreea Paul Vass.
Atuul de a fi femeie
Invitată în calitate de om de afaceri, şefa organizaţiei de femei PDL Argeş le-a vorbit celor 150 de femei prezente la seminar despre rolul femeii în mediul de afaceri românesc şi provocările pe care le întâmpină zi de zi, într-o lume condusă de bărbaţi. „O femeie poate reuşi să îşi deschidă o afacere la fel de uşor ca şi un bărbat. Trebuie să ţină cont de câteva detalii preţioase, să îşi cunoască atuurile, dar şi dezavantajele. Faptul că suntem femei este un atu. Putem să ne permitem să fim mai slabe, mai sensibile, mai temătoare. Dezavantajul este să nu ne considerăm şi noi aşa tot timpul. Se poate, deci, ca o femeie, sigură pe ea şi pe experienţa acumulată de-a lungul timpului, să reuşească în afaceri. Este nevoie de mult curaj, de multă muncă şi de o imagine personală impecabilă în faţa clienţilor. Cu aceste ingrediente, reţeta succesului este garantată. Haideţi, doamnelor, să renunţăm la vechea formulă «Bună dimineaţa, şefu!», le-a îndemnat Cristina Diculescu pe doamnele din sală. Aveţi încredere în dumneavoastră şi în forţele proprii şi orice obstacole ar exista, aveţi tăria să mergeţi mai departe”.
Studiile de specialitate arată că firmele care au reuşit să spargă barierele mentale şi să promoveze în funcţii de conducere femei, au profituri mai mari cu 56%. Aceleaşi statistici indică faptul că statutul de întreprinzător al femeii reduce sărăcia şi că o naţiune condusă de femei şi bărbaţi generează mai puţină corupţie. În 2006, din totalul fondatorilor de companii noi, doar 29% erau femei. În prezent, 40% dintre persoanele care îşi deschid o afacere sunt antreprenoare.