Mda, deja mi s-a luat! De mai bine de o jumătate de an, alaiul format din reprezentanți ai autorităților județene, primari de sate și orașe, oameni de cultură adunați de prin toate cotloanele județului, tipi din presă și gură-cască sunt plimbați pe la tot felul de serbări câmpenești pentru a omagia împlinirea a 100 de ani de la Reîntregirea Țării. Și, ca să nu fie niște banale zile de comună, ca în alți ani, băieții ăștia aprind, cică, ,,Flacăra Centenarului’’.

Că aceste evenimente ne-au costat pe noi, contribuabilii din județ (iar situația stă cam la fel în toate regiunile României), sute de mii de euro și că,  față de pulime, au avut vax efect o vedem fără a face mari analize. Știu sătenii și fiii acestora ce se sărbătorește și de ce onorabilul șef de CJ, Dan Manu, cară o cădelniță și ține discursuri sforăitoare despre actul Marii Uniri? Le pasă tinerilor de la sate, foarte mulți angajați ca șoferi de cursă lungă, de Anul Centenarului, când sunt nevoiți să își riște viața și sănătatea pe Valea Oltului, în lipsa unei autostrăzi transcarpatice care să înlesnească legătura rutieră dintre Regat și fosta provincie austro-ungară? Cred că nu!

La o sută de ani de la Marea Unire, flacăra asta se plimbă prin cătune ale județului neracordate la rețeaua de canalizare (unele nici măcar la apă), fără rețea de distribuție a gazelor și cu WC-ul în curte! Ca o ironie, chiar și WC-urile astea au fost construite de către țărani la presiunea autorităților de ocupație germane, după ruperea frontului bulgar în toamna lui 1916. Practic, la 100 de ani de la unire ne-am dori, mai în glumă, mai în serios, să ne mai ocupe o dată vreunii ca să avem și canalizare în satele românești.

Sărbătorim 100 de ani de România, cică! În tot acest timp, multe dintre drumurile județene, asta ca să nu mai vorbim de drumurile comunale, arată fix ca acum un veac! Ne lăudăm că, foarte curând, datorită zăcămintelor din Marea Neagră, România va deveni al cincilea mare producător de gaze naturale din Europa. Dar, ca să fie treaba-treabă, doar 60% dintre gospodăriile românilor sunt racordate la rețeaua de gaze (în mediul rural-puțin peste 15%), iar industrie nu prea mai avem, așa că gazele astea vor lua calea Ungariei, care deja și-a construit capacități de depozitare. De, de bine de rău, Ungaria are și industrie, bașca un procent de racordare la rețeaua de gaze a gospodăriilor de peste 95%!

Poate, cine știe?, peste 100 de ani, când se va sărbători Bicentenarul (asta dacă va mai exista România și, în general, Europa, în forma actuală), urmașii lui Dan Manu care vor purta vreo flacără, pe la vreo sărbătoare de comună, se vor lăuda că s-a reușit construirea autostrăzii Pitești-Sibiu și că localitățile argeșene au fost legate, în totalitate, la rețelele de gaze și canalizare. Deocamdată, în anul de grație 2018 sărbătorim unirea cu Transilvania fără a avea o șosea modernă care să ne lege și cu jumătate dintre români care își fac nevoile în fundul curții, exact ca acum 100 de ani!

Facebook Comments
Articolul precedentANUNȚ CRUNT pentru Dragnea. Autoritățile INTERVIN de URGENȚĂ
Articolul următorBursa locurilor de muncă pentru absolvenți
Dan Badea este redactorul-șef al publicației Argesplus.ro. Lucrează în presă din anul 2005, ca redactor în domeniile social, economic și politic. Înainte de proiectul Argesplus.ro, a publicat cel puțin 10.000 de articole în mai multe publicații județene și centrale. Este absolvent al Universității din Craiova, Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, specializarea Bănci și Burse de Valori. Anterior, a absolvit Colegiul Național ,,IC Brătianu'' din Pitești. De asemenea, a urmat studii postuniversitare în Comunicare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here