Weekend-ul trecut, a avut loc la Golești deja-tradiționala festivitate de premiere a Fiilor Argeșului și Muscelului, precum și oferirea titlurilor de cetățeni de onoare ai județului. În premieră, au fost premiate și diferite firme, mai mari sau mai mici, companii care oferă, împreună, mii sau zeci de mii de locuri de muncă, taxe de miliarde la bugetele locale și cel al statului, bașca reprezintă județul, prin brandurile lor, în toate colțurile țării și chiar ale Europei.

Din fericire, eram plecat din județ, așa că nu am asistat la această ,,Cântare a României’’ din cadrul Sărbătorilor Argeșului și Muscelului… Care sărbători, fie vorba între noi, au fost prea puțin dedicate argeșeanului obișnuit (să zic că Festivalul Carpați a avut ceva impact, dar oricum manifestarea exista și înainte de 2007, atunci când a avut loc prima ediție a SAM), în general autoritățile locale și județene, jurnaliștii obedienți și câțiva invitați de aiurea fiind aceia care au profitat de aceste manifestări, organizate pe bani publici!

OK, revenim la firmele noastre… Cică ,,Fabricat în Argeș’’ s-a numit evenimentul în cadrul căruia firmele argeșene au fost recompensate cu câte o diplomă, diplome cumpărate, repet, tot din impozitele date de acestea. Cu un ton grav, președintele Consiliului Județean, Dan Manu, precum și alți reprezentanți ai aparatului de partid și de stat au mulțumit agenților economici, i-au lăudat pentru performanțele lor, pentru bla, bla, bla și bla, bla, bla!

O fi frumoasă și acordarea de diplome, domnule Manu, știu că ați lăudat magiunul de Topoloveni, vinul de Ștefănești sau mașina Dacia, care se vinde ca pâinea caldă în toată Europa…

Dar știți, domnule Manu, că majoritatea fimelor din Argeș sunt decapitalizate și nu se anunță vremuri bune pentru multe dintre acestea? Știți că, de exemplu, din cauza taxelor de tot felul și a concurenței neloiale (care ar trebui să fie rezolvate tot de către statul pe care colegii dvs de partid îl reprezintă) firma Sonimpex, care produce deja-celebrul magiun de Topoloveni, se află în pragul falimentului?

Știți că francezii de la Dacia vor pleca, în următorii cinci ani, dacă autostrada Pitești-Sibiu nu va fi FINALIZATĂ sau, în cel mai bun caz pentru Argeș, își va reduce drastic activitatea?

Știți, domnule Manu, că firmele astea pe care le tot premiați cu diplome de 2 lei abia pot ține pasul cu creșterile salariale și cu taxele aferente, creșteri nejustificate economic, dar implementate din pix de către guvern? Știți că nu se mai găsesc muncitori în Argeș? Au plecat, domnule Manu, pentru că au auzit și ei că un șofer de la o instituție bugetară câștigă cam de 3 ori față de cât câștigau ei pe la o firmă de distribuție! Da, au plecat ,,afară’’, așa că statul nici măcar impozit nu mai ia de la ei!

Și, domnule Manu, aparatul de partid și de stat i-a recompensat cu o diplomă pe reprezentanții firmelor, dar și cu plata TVA-ului diferențiat, cu plata integrală a contribuțiilor în ceea ce-i privește pe colaboratorii cu un sfert sau jumătate de normă, cu perspectiva creșterii impozitelui pe profit, transformat, tot din pix, în impozit pe cifra de afaceri, supra-acciză la carburanți, iar lista de nenorociri poate continua…

Decât să le fi dat diplome, mai bine colaborați cu ei pentru crearea unui parc industrial! În locul unei strângeri de mână, poate v-ați fi aliat cu ai dumneavoastră colegi parlamentari și ați fi pus presiune la București pentru accelerarea construirii autostrăzii spre Sibiu! În loc să lăudați performanțele unor firme, performanțe care nu au legătură deloc cu ,,performanțele” guvernelor și conducerii județene/locale din ultimii 30 de ani, ați face pe Dracu-n patru ca, până în 2020, să puneți la punct rețeaua de canalizare în tot județul și să modernizați drumurile județene, căci fără existența infrastructurii nu vine nimeni să investească!

Nu de alta, domnule Manu, dar e  posibil ca, în câțiva ani, ,,Fabricat în Argeș’’ să nu mai aibă niciun fel de consistență!

Facebook Comments
Articolul precedentHandbalistele din Mioveni, turneu de pregătire
Articolul următorRomânia va deveni un țarc de refugiați!
Dan Badea este redactorul-șef al publicației Argesplus.ro. Lucrează în presă din anul 2005, ca redactor în domeniile social, economic și politic. Înainte de proiectul Argesplus.ro, a publicat cel puțin 10.000 de articole în mai multe publicații județene și centrale. Este absolvent al Universității din Craiova, Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, specializarea Bănci și Burse de Valori. Anterior, a absolvit Colegiul Național ,,IC Brătianu'' din Pitești. De asemenea, a urmat studii postuniversitare în Comunicare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here