În ultimii doi ani, mă feresc ca de dracu’ de conferințele de presă! Cu foarte puține excepții, nu afli mare lucru, politicienii sau oamenii din administrație fiind tot mai slabi comunicatori. Nici presa nu face excepție, nici noi nu mai știm să punem întrebări, unii poate nu au interesul să deranjeze pentru că, virgulă, contracte, în timp ce alții se mulțumesc să consemneze, rapid, de pe un telefon, gargara vreunuia dintre politicieni.

Cum nu avem o echipă prea numeroasă, a trebuit să ne împărțim sarcinile zilnice, așa că astăzi am ajuns la două evenimente care au avut loc în sala mare a Consiliului Județean. Nu obișnuiesc să scriu decât rareori despre politica și administrația argeșeană în editorialele mele (pentru că, unul la mână, nu vreau să acord importanță unor oameni care, în cele mai multe dintre cazuri, sunt unii de nimic și pentru că, doi la mână, noi ne adresăm și locuitorilor din alte județe sau chiar vorbitorilor de limba română din afara țării, cetățeni pe care nu îi interesează ce face Manu de la CJ Argeș sau vreun primar de comună aflat la al șaptelea mandat), însă astăzi o să amintesc și despre o chestiune locală.

De ani buni, la sfârșitul fiecărei luni se desfășoară ședința colegiului prefectural, ședință care adună primarii sau reprezentanții acestora, șefii de instituții de concentrate și alți factori de decizie din județ. M-a mâncat în fund să îmi pierd câteva zeci de minute pe acolo, așa cum nu s-a mai întâmplat de aproape un an.

Păi, ce să vezi?, săracii primari, unii veniți de la zeci sau chiar de la peste 100 de kilometri, au fost nevoiți să asculte, minute întregi, polologhiile unor șefi de pe la Poliție, Jandarmerie etc., șefi care recitau de pe niște foi de hârtie statistici legate de infracționalitate, treburi…

Am stat de vorbă cu niște primari, unii chiar se jură că nu vor mai veni la astfel de întâlniri. Adică, în plin scandal legat de împărțirea banilor la administrațiile publice locale de către guvern, primarul X-ulescu trebuie să afle câte violuri s-au comis în județul Argeș?

Când anul acesta se anunță deosebit de greu pentru oamenii din administrație, chiar nu se puteau dezbate niște chestiuni, zic eu, de bun simț, pentru ca acești primari să nu spună, aproape în cor, că își pierd timpul pe la Pitești? Parcă prefectul reprezintă instituția guvernului în teritoriu, asta dacă îmi aduc aminte de ce am învățat pe la orele de drept constituțional… Iar primarii din Argeș, domnule prefect, vor niște răspunsuri! De la dumneavoastră, deocamdată, deoarece dumneavoastră sunteți reprezentantul Executivului în Argeș!

Se vorbește despre un plan național de introducere a gazului în fecare cătun… Poate am plecat cam devreme de acolo, din plictiseală, dar chiar s-o fi discutat despre așa ceva? Aaa, OK, s-a vorbit puțin despre epidemia de gripă, s-au mai citit niște recomandări și, în rest, labă, vorba Căpitanului Burci din filmul Terminus Paradis!

Guvernul a promis niște miliarde pentru dezvoltarea rurală, pentru canalizare, modernizarea de drumuri… Unde sunt acești bani, când vor veni, care sunt programele pe care le pot accesa primarii pe care îi chemați lună de lună să-și piardă timpul pe acolo?

De-a lungul timpului, noi am avut o relație, zic eu, bună, cu Instituția Prefectului, indiferent de cine a ocupat primul scaun acolo, însă nu putem trece cu vederea faptul că aceste ședințe au intrat nu în derizoriu, că erau de ani buni, dar într-un soi de distracție din asta, administrativă, încât efectul lor ar fi fost mai bun dacă totul s-ar fi desfășurat într-o cârciumă.

Domnule prefect, cu toată stima, nu de statistici despre numărul de bătăi și de violuri au nevoie acești primari!

Facebook Comments
Articolul precedentFAZA ZILEI:Mihai Tudose pleaca atras de valorile democratiei de Jidvei
Articolul următorTeatrul Davila împlinește 70 de ani!
Dan Badea este redactorul-șef al publicației Argesplus.ro. Lucrează în presă din anul 2005, ca redactor în domeniile social, economic și politic. Înainte de proiectul Argesplus.ro, a publicat cel puțin 10.000 de articole în mai multe publicații județene și centrale. Este absolvent al Universității din Craiova, Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, specializarea Bănci și Burse de Valori. Anterior, a absolvit Colegiul Național ,,IC Brătianu'' din Pitești. De asemenea, a urmat studii postuniversitare în Comunicare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here