Săptămâna trecută, am avut onoarea de a fi invitat pe platoul Absolut TV, într-o emisiune în care s-a discutat despre viitorul turismului românesc în general și, în particular, despre posibilitățile de dezvoltare a turismului argeșean. Într-o emisiune maraton, specialiști din turism, jurnaliști și reprezentanți ai instituțiilor de cultură din Argeș au venit cu idei care ar putea duce la un număr mai mare de vizitatori în județ.

Dincolo de polemicile inerente care apar în momentul în care sunt 10 invitați pe un platou de televiziune, cu toții am fost de acord cu următoarele:

  1. Nu se poate dezvolta turismul până când nu ai și infrastructura necesară. Nici nu contează ce pensiuni, centre SPA sau monumente istorice ai într-o anumită zonă, dacă drumul până acolo te poate costa reparația capitală a propriului autoturism. De aceea, este musai ca, în viitorul cât mai apropiat, țara noastră să beneficieze de o rețea de drumuri de calitate și de aeroporturi/aerodromuri zonale care să permită aterizarea curselor charter. După modelul grecilor, că tot îi dăm noi tot timpul exemplu.
  2. Autoritățile locale/naționale trebuie să se implice mai mult în promovarea zonelor și obiectivelor turistice de importanță majoră. Din păcate, sunt obiective turitice importante în Argeș de care nu au auzit nici măcar argeșenii!
  3. Simplificarea birocrației și eliminarea unor taxe aberante (de exemplu, proprietarii hotelurilor și pensiunilor sunt obligați să plătească trei biruri numai pe drepturile de autor, dacă au aparate de radio sau televizoare în camere), care fac ca prețurile de cazare să fie prohibitive și cu mult mai mari decât în zone din această parte a Europei (Grecia, Bulgaria, Serbia, Ungaria etc.).
  4. Promovarea circuitelor interne, exemplu, pentru această zonă fiind turul capitalelor medievale valahe-Curtea de Argeș, Câmpulung, Târgoviște.
  5. Investiții cu parteneriat pubic-privat în obiective sportive și de agrement: pârtii de schi, aqua-park-uri etc.

Bine, de-a lungul timpului, și noi am mai venit cu câteva idei. Un material, de acum ceva timp, este acesta: https://argesplus.ro//dan-badea-fara-ipocrizie-despre-prostitutie-si-marijuana/

Pentru pudibonzi, ideea de a legaliza prostituția și marijuana este una nebunească… Eu cred că nu, o să vă explic și ce ar însemna asta pentru turism.

Vorbea, la emisiunea de săptămâna trecută, reprezentantul Episcopiei despre biserici și mânăstiri de secol XVI-XVIII, care pot să atragă turiști. Da, continui eu, dar atrag turiști români… Nu or să vină nemții, englezii sau francezii, care nici măcar  ortodocși nu sunt, să îți pupe ție moaștele nu știu cărui sfânt. Cu puține, foarte puține excepții, străinii nu sunt interesați de bisericuțele tale, poate cel mult de Putna, Voroneț și, hai!, de aia de la Curtea de Argeș, deoarece acolo sunt îngropați și regii României! Pe de altă parte, când ăia au în țările lor chestii de genul Westminster Abbey, Domul din Koln, Bruges, Neue Kirche sau Notre Dame, basilicile din Roma etc., coloși construiți cu mult timp înaintea alor noastre, mare lucru nu au de văzut aici. Poate doar să se amuze că, pe vremea când străbunicii lor construiau vreun dom care se vedea de la zeci de kilometri, noi abia construiam o biserică de lemn în care încăpeau maxim 100 de inși…

Față de alți europeni, am avea Delta care ar putea fi pusă în valoare! În rest, munți au și alții, mare mai albastră și mai caldă, cu prețuri chiar mai mici decât la noi, au și alții din zonă, nu ai un avantaj competitiv cu litoralul românesc… Și, măcar dacă am veni cu prețuri foarte scăzute! Canci, te costă mai mult cazarea pe litoralul românesc al Mării Negre decât prin vreo stațiune de la Marea Egee sau Marea Adriatică!

În schimb, dacă renunțăm oleacă să mai fim habotnici, am relegaliza prostituția! Oricum, neoficial, cei mai mulți dintre turiștii care vin în București, mulți trecuți de prima tinerețe, vin pentru sex. De frica bisericii, ne ferim să legalizăm prostituția, deși România, alături de Moldova, Ucraina și Rusia, este campioană la ,,export’’ de curve în Occident! Pe lângă prostituție, imaginați-vă ce ar însemna și legalizarea drogurilor ușoare! Am avea explozie de turiști!

După legalizarea marijuanei, Colorado și-a triplat numărul de turiști, iar surplusul de vizitatori nu s-a datorat Marelui Canion! În plus, anual, statul Colorado câștigă de pe urma impozitării ,,ierbii’’ nu mai puțin de o jumătate de miliard de dolari!

Dacă statul român va urma acest exemplu, România ar fi, la nivel central și est european, un adevărat pol al distracției și al turismului urban! Să nu mai punem la socoteală cât ar câștiga statul român de pe urma noilor industrii apărute, cât s-ar dezvolta și lanțurile hoteliere… Ca în Olanda! Nu or să vină tinerii din Marea Britanie buluc să îți viziteze ție Mânăstirea Glavacioc sau boșorogii francezi să vadă măicuțele de la Valea Mare Pravăț, să fim serioși!

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here