Home Editorial Dan Badea: ,,Să nu îți iei vreodată vacă din Bradu și nevastă din Oarja!’’

Dan Badea: ,,Să nu îți iei vreodată vacă din Bradu și nevastă din Oarja!’’

de Dan Badea
110 vizualizări

dan badea nouDragi prieteni, mi-am permis o mică metaforă în titlul acestui articol, după ultimele evenimente care au avut loc în comuna de la sud de Pitești! Evident, și în Bradu, ca în orice localitate, sunt și oameni cinstiți, oameni care își duc traiul de pe o zi pe alta, în condițiile în care vecinul de peste stradă și-a renovat a patra oară vila construită prin 1994. Ținând cont de modul cum și-a construit-o, nu ar fi deloc deplasată ideea ca această frumoasă și, pe vremuri, poluată comună, chiar să dispară, măcar administrativ! De exemplu, să fie înghițită de Pitești, ori comasată prin absorbție cu Albota, Suseni sau Oarja!

Cât privește titlul acestui editorial-pamflet, mai fac o mărturisire: mă trag din părinți și bunici care s-au născut și au trăit la sud de Petrochimie, printre prunii plini de negru de fum de la Oarja și Suseni. Față de colegi  de breaslă născuți și crescuți prin Olt, Dolj, Vâlcea, Dâmbovița sau chiar Câmpulung, veniți pe la douăzeci și ceva de ani cu traista-n băț pe aceste meleaguri, am asistat de mic la evoluția morală a multor sate și ulițe din zonă, sate prăfuite în care aveau să evolueze personalitățile marcante și pline de dosare precum Zanfir, Florin Frătică sau noul penal, Dănuț Stroe. Nu voi stărui prea mult asupra culpelor invocate de procurori, o să scriu despre zona de la sud de Arpechim așa cum o știu și eu, cum o știu și mulți oameni de pe acolo, mai bătrâni, și cum ar trebui să o știe orice partid care își aruncă vreun candidat prin aceste meleaguri…

Prin anii 80, nu era brădean, orjan sau susenar, angajat al Arpechim, care să nu fure măcar câțiva litri de benzină pe schimb! Era un furt, să îi spunem, de supraviețuire, benzina se găsea greu, iar litrii ăia de combustibil  asigurau un surplus de kilometri pentru Dacia 1300 sau Trabantul din curte. Cei care aveau mai mult tupeu, reușiseră să facă o mică avere din traficul cu benzină furată. Cronicarii trecuți de 70 de ani din Bradu, Oarja, chiar și din Suseni ne asigură că primele vile din anii 80 au fost finanțate din aceste furtișaguri! Evident, un avantaj mai mare îl aveau cei din Bradu, care reușiseră, chiar pe vremea lui Ceaușescu, să formeze vaste rețele de hoți și trafic de benzină. Așa că, dragi prieteni, comuna Bradu a avut parte, încă din ajunul așa-zisei revoluții, de o acumulare primitivă de capital frumoasă! Furt, dar era un furt cu bun simț!

După Loviluție, șmecherii din Bradu nu au mai ținut cont de niciun bun simț! Nici măcar nu mai era nevoie să fie salariați la Arpechim pentru a gestiona vaste rețele pentru furtul și valorificarea carburanților. De data aceasta, nu se mai fura cu bidonul și canistra, ci direct cu cisterna, vagonul și chiar garnitura de tren… Clienți nu mai erau direct posesorii de mașini care mai aveau nevoie de câțiva litri să ajungă până la țară, în Olt, ci benzinării… Evident, din aceste rețele, majoritatea membrilor erau brădeni… Reușiseră, cumpărând liniștea polițiștilor și jandarmilor vremii, să sape adevărate tunele pentru a fura prețiosul lichid. Unii au și murit intoxicați, încercând să îl transporte prin găurile de șobolani. De la jumătatea anilor 90, după ce au acumulat ceva zeci de mii de dolari, o parte dintre ,,benzinari’’ au ieșit din underground, unii și-au înființat afaceri legale, în timp ce alții au luat calea pușcăriilor. Dintre cei care au luat calea pușcăriilor în zilele noastre, unii au trecut și prin politică. Dragi prieteni, vă spun cu mâna pe inimă că nu a fost candidat mai de soi la Bradu care să nu fi avut treabă, la un moment dat, cu ciordeala de benzină!

O să mă înrebați: OK, dar ce treabă au locuitorii din Bradu cu ăștia? Răspund: Păi, o bună parte a locuitorilor din Bradu, mai toți care au fost angajați pe la Arpechim, au furat cu două mâini benzină, ani sau chiar decenii, așa că nu puteau vota altceva decât foști colegi de-ai lor de furtișag! Sau vilele de la Geamăna se făceau cu salariile de operatori chimiști? Hai, mă lăsați? Ăia mai amărâți din Bradu s-au raliat trendului, așa că, pentru o bere sau 50 de lei, și-au vândut votul pe nimic.

O să mă mai întrebați: De ce ai vrea comuna Bradu desființată? Răspund: În anii 90, câțiva ,,gospodari’’din Bradu și Oarja ajunseseră atât de departe cu metodele de furt, încât trăseseră din conductele Arpechimului țevi în propriile curți, din care alimentau de la robinet pe toți clienții dornici de carburanți ieftini! Ceilalți, cu o imaginație mai puțin bogată, furau cu punga sau canistra… Astfel de oameni nu pot vota decât hoți, în ciuda unei minorități oneste! De aceea, domnilor din PSD, din PNL sau de la mama dracului, nu vă puteți pune un candidat onest la Bradu, pentru că nu există! Ăia care au un dram de notorietate provin din biznisul local, făcut cu bani din… benzină!

Știu, de mic,  de la cunoștințele mele, că nu trebuie să îți iei vacă din Bradu și nevastă din Oarja! Din păcate,  nici vacă bună, nici primar cinstit la Bradu nu vom găsi prea curând!

Facebook Comentarii

Hai, scrie aici părerea ta despre acest subiect

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

            
  Un plus de informație pentru argeșeni

@2023 – All Right Reserved. Toate drepturile rezervate Argeș Plus TV | Un proiect realizat de PUNKTNET |

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00