Când spunem grătar ne imaginăm weekenduri relaxante alături de prieteni și familie. Prilej bun de socializare, acesta ne îmbie la voie bună și ne relaxează, unde mai pui că este și un mod bun de a ne reconecta la natură și a respira aerul proaspăt și sănătos, lăsând în urmă internetul și sedentarismul specific orășenilor, măcar pentru o după-amiază? Glume, alcool, carne proaspătă și fragedă și atmosfera specific românească poate începe.
Totuși, prepararea cărnii poate fi privită și prin prisma unui ritual ce necesită o oarecare implicare din partea celui ce îl săvârșește. De la alegerea cărnii preferate, până la pregătirea focului, iar mai apoi a răsfățului de după masă, toate acestea cuprind un obicei căruia ne este drag să-i dăm tot mai des curs.
Așadar, cel mai tradițional și apropiat mod de a pregăti mâncarea precum o făceau strămoșii noștrii s-ar putea enumera astfel:
Culegerea lemnelor
Dacă vrei să te simți cuprins cu totul în magia poveștii unui vânător-culegător, precum erau cei din preistorie care frigeau carnea în focul pregătit de ei prin frecarea lemnelor, primul pas pe care ar trebui să-l faci este acela de a-ți lua răbdarea la purtător și a porni în căutarea celor mai groase lemne din pădure. Nu pare o misiune întocmai imposibilă, așa-i? Stai să vezi ce urmează.
Tăierea acestora
După ce ai cules cele mai iscusite vreascuri din luminiș urmează procesul sfărâmării acestora. Atomico.ro este locul perfect unde să cauți pentru că aici găsești drujbe, pentru toate pretențiile și toate bugetele. De ce să mai alegi să-ți chinui coloana și să riști să te accidentezi prin utilizarea unui topor? Eficientizezi timp și energie, lucruri de care vei avea oricum ulterior nevoie atunci când te vei afla în fața următorului pas:
Focul
Acest pas necesită o oarecare migăleală din partea celui ce se încumetă la această experiență. Frecarea lemnelor până când acestea vor produce o scânteie ce va porni focul se arată a fi un exercițiu al răbdării pentru cei mai mulți dintre noi. Cu toate acestea, experiența autentică merită osteneala.
Pregătirea cărnii
După ce a fost aleasă cu meticulozitate carnea dorită, aceasta trebuie curățată de pieliță și pusă la marinat, urmând ca mai apoi magia focului să-și facă datoria și să transforme aceste preparate crude în unele delicioase, gata de servit și celor mai pretențioase gusturi.
Alcoolul cel de toate zilele
Nu există preferință mai mare pentru argeșeni decât combinația seducătoare dintre o porție de mici și o bere răcoroasă. Ne îmbină la voie bună și discuții pline de zâmbete și poftă de viață.
Consumat în cantități rezonabile, alcoolul ne poate fi prieten, nu inamic. Nu uita să-ți răsfeți și carnea stropind-o cu puțină bere, în felul acesta simțurile tale o vor lua razna de plăcere.
Fie că îndrăgești grătarul pe lemne sau cel conceput pe bază de cărbuni, fie că preferi berea blondă în savurarea micilor, sau pe cea brună, că ești fan carne de pui sau de porc, ori că te-ai decis să fii vegetarian și alegi să folosești grătarul strict ca intermediar pentru pregătirea celor mai delicioase legume, meriți să te relaxezi și să mănânci bine în weekend.
Oprește-te din activitățile cotidiene și ascultă sfârăitul grătarului!
Sursa foto: Pixabay.com