„Aşa cum am spus în repetate rânduri, UNPR şi-a asumat obligaţia de a face politică de centru-stânga responsabilă, concretizată în propuneri serioase şi viabile.
În egală măsură considerăm că ne mai revine şi o altă obligaţie. Şi anume aceea de a semnala orice iniţiativă şi orice declaraţie – indiferent din partea cui vine – care se plasează în sfera demagogiei şi a populismului.
Din păcate, o astfel de iniţiativă a fost prezentată zilele trecute de către doamna Ecaterina Andronescu. Mă refer la acel proiect prin care elevii care nu au luat Bac-ul să se poată înscrie la facultate. Considerăm că acestă iniţiativă „studenţii fără bac” este o eroare majoră şi o capcană pentru elevi, pentru familiile lor şi pentru întreaga societate.
Avem un respect deosebit pentru doamna Andronescu şi suntem convinși că ideea nu i-a aparţinut în totalitate. Spunem asta pentru că proiectul pare a fi gândit mai degrabă de cei care se preocupă mai mult de sondajele de opinie decât de educaţia românească.
Ţinem să atragem atenţia că înscrierea la facultate a celor care nu au luat Bacalaureatul riscă să dea naştere unor iluzii extrem de periculoase, atât pentru copii, cât şi pentru părinţi.
Credem că avem de-a face cu o iniţiativă cu puternic iz electoral care creează riscuri pe care educaţia românească nu şi le permite.
Proiectul „studentul fără bac” înseamnă să dăm iluzia studenției unor copii şi unor familii doar de dragul unor voturi în plus. Înseamnă să ştergem graniţa dintre cei care pot să urmeze o facultate şi cei care nu pot. În ultimă instanţă, „studentul fără bac” înseamnă să golim de conţinut şi de valoare un examen şi o diplomă care peste tot în lume sunt privite ca probe ale maturităţii.
Ştim că este foarte greu pentru copiii care nu au luat Bacalaureatul şi pentru familiile acestora. Dar vrem să le transmitem că soluţia nu poate fi cea propusă de PSD. Soluţia este ca şcoala, liceul, profesorii să-i pregătească eventual în cadrul unui program special pentru ca la sesiunea următoare aceşti copii să treacă examenul.
Credem că prin intermediul inspectoratelor, plătind suplimentar ore pentru profesori, putem aplica la nivel naţional un astfel de program de pregătire pentru ca cei care doresc să ia Bacalaureatul să fie susţinuţi.
Prin urmare, decât să-l ademeneşti cu puţină facultate pe cel care nu are suficient liceu, mai bine îl ajuţi să-şi termine studiile.
Sigur, putem să discutăm şi despre oportunitatea ca anumite facultăţi să organizeze un an pregătitor pentru cei care doresc acest lucru, aşa cum se întâmplă şi în alte ţări. Nu credem că în sistemul românesc s-ar potrivi o astfel de măsură, dar suntem dispuși să purtăm un dialog. Cu o singură condiţie însă. Să nu amestecăm lucrurile. Anul pregătitor este pentru ca viitorii studenţi să se familiarizeze cu facultatea, cu anumite discipline extrem de specializate. În niciun caz acest an pregătitor nu poate fi menit să mascheze eşecul la Bacalaureat sau să creeze iluzii.
În încheiere, vreau să fac un apel la responsabilitate către toţi politicienii. Să nu se mai lase târâţi în tot felul de iniţiative care sună bine, care pot aduce voturi dar care în realitate fac extrem de mult rău.
Sunt teme extrem de importante asupra cărora ar trebui să ne aplecăm. Dar nu în această manieră populistă şi în niciun caz cu soluţii care, în loc să repare, mai mult strică”.
Marian Sârbu, preşedintele UNPR