Astăzi a avut loc o întâlnire la nivel local între reprezentanții Autorității Naționale pentru Formare Profesională Inițială în Sistem Dual din România, ai unităților de învățământ tehnic din județ, ai unor importanți agenți economici, ai administrației locale și parlamentari, în cadrul unui workshop dedicat aplicării tehnologiilor inovative în procesele industriale și în formarea profesională în sistem dual a forței de muncă.
Autoritatea Națională pentru Formare Profesională Inițială în Sistem Dual din România a fost înființată în această vară, prin Ordonanță de Guvern, în scopul de a se asigura funcționarea eficientă a parteneriatului dintre agenții economici, administrația publică locală și școală, pentru formarea profesională inițială în sistem dual, cu beneficii în primul rând pentru tinerii absolvenți de clasa a VIII-a, până în 23 de ani, care își doresc să devină muncitori calificați, precum și pentru agenții economici care au nevoie de forță de muncă bine pregătită și sunt dispuși să se implice activ în formarea ei în companii.
Autoritatea înființată va coordona legătura dintre mediul economic investițional și oferta educațională, astfel încât solicitările agenților economici să se materializeze prin organizarea de clase de nivel școală profesională în sistem dual la nivel național.
Discuțiile au fost coordonate de Bertea Hanganu Cornel consilier în cadrul Secretariatului General al Guvernului și reprezentant al Autorității Naționale pentru Formare Profesională Inițială în Sistem Dual din România, iar cu prijinul reprezentanților CELS Tech Hub au fost prezentate exemple de procese de educație în care se poate utiliza Inteligența Artificială, Realitatea Virtuală, Realitatea Augmentativă si alte procese noi.
Furnizorii de servicii educaționale, pe de o parte, angajatorii și persoanele care învață, pe de altă parte, au percepții diferite în legătură cu cât de bine sunt pregătiți absolvenții pentru piața forței de muncă. Piața națională și regională a forței de muncă și sistemele de învățământ și de formare profesională se confruntă cu o serie de probleme, iar dobândirea și dezvoltarea de competențe sunt esențiale pentru funcționarea și modernizarea piețelor muncii.
Dacă tânăra generație va trece peste percepția negativă privind oportunitatea unui de muncă dobândit ca rezultat al învățământului profesional și tahnic, atunci poate acest sector de învâțământ dual ar fi o primă alegere veritabilă pentru tot mai mulți tineri.
Pentru abordarea acestor provocări cu privire la competențe vor fi necesare eforturi semnificative de politică și reforme sistemice în domeniul educației și formării profesionale. Acest lucru va necesita investiții inteligente în capitalul uman, atât din surse publice, cât și private.