De importanța informației într-o societate democratică și modernă nu trebuie să mai vorbim. Omul, pentru a fi în pas cu tot ce se întâmplă în jurul său, trebuie să fie informat. Ori, acum trăim într-o epocă în care tehnologia mijloacelor de informare a ajuns la un nivel de neimaginat.
Citesc, uneori, pe fluxul de știri sau ascult la televizor informații despre crime odioase violuri, oribile, acte de violență făcute cu bestialitate, așa cum am citit săptămâna trecută despre cei șapte violatori din Vaslui și mă apucă o ură nemărginită față de făptuitori pentru care nu am niciun pic de milă și sunt de acord ca pedepsele aplicate pentru astfel de fapte să fie cele mai aspre. Dar tot așa mă apucă și un soi de indignare față de cei care aduc în prim plan aceste informații într-un mod năucitor de rapid, de cele mai multe ori fără a aștepta concluziile organelor de cercetare ale criminaliștilor sau specialiștilor din domeniu pentru a nu exista situații de prezentare nefundamentată, trunchiată sau denaturată a cazurilor respective.
Nu vreau să fiu înțeles greșit, nu sunt împotriva informării populației în legătură cu tot ce se întâmplă în spațiul public, dar consider că promovarea excesivă de către media a evenimentelor negative reprezintă un bombardament psihologic negativ asupra cetățenilor unei țări.
În România este efectiv o întrecere între trusturile de presă și de televiziune în a prezenta cele mai odioase imagini și fapte.
Infracțiunile au ajuns să fie cele mai mediatizate în defavoarea altor fapte pozitive.
Se știe că pentru oameni, dar mai ales pentr tineri, puterea exemplului este definitorie în procesul de formare și dezvoltare a personalității. Dacă aceștia sunt torturați de mici oră de oră, zi de zi, seara de seară numai cu asemenea atrocități nu mai putem conta pe o dezvoltare personală sănătoasă a tinerilor noștri. Știrile negative au efectul unui drog și își pun serios amprenta asupra psihicului uman. Tineri, cu o educație sănătoasă în familie și la școală ajung să aibă deviații de comportament din cauza acestui flagel al societății de consum în care presa și radioteleviziunea nu urmăresc altceva decât un rating mare, obținut cu orice preț.
Cu toții suntem responsabili de educația și formarea acestor tineri pentru societatea de mâine și trebuie să acționăm în consecință.
Tinerii au nevoie de modele care să-i determine să aibă încredere în ei înșiși, au nevoie de motivație și apreciere din partea adulților pentru a se angrena cu responsabilitate în societatea actuală.
Nu trebuie să lăsăm tinerii să se închidă în „turnul lor de fildeș” ci trebuie să le creăm posibilitatea de a se implica și de a participa la schimbarea propriei lor mentalități și totodată de a fi puși în situația luării unor decizii hotărâtoare alături de cei mai în vârstă, pentru atingerea unor țeluri comune.
Mihai Deaconu, deputat PND de Argeş, Colegiul Mioveni