Relocarea cititorilor dinspre presa clasică, tipărită, în ultimul deceniu și jumătate, către media online nu a rămas fără urmări în ceea ce privește marile trusturi din România. Deunăzi, patronatul cotidianului Evenimentul Zilei a anunțat că, până la finele acestui an, ediția printată a cotidianului va dispărea, urmând a se dezvolta segmentul online, inclusiv prin implementarea unui sistem de televiziune pe internet.

Evenimentul Zilei, ziar la care s-au format generații de jurnaliști, a intrat pe piață în primăvara lui 1992. Cu Mihai Cârciog, ca director și principal finanțator, și cu Ion Cristoiu ca redactor-șef, EvZ avea să depășească, în anul 1994, tirajul de 3 milioane de exemplare, ajungându-se, la un moment dat, să se tipărească și ediția de seară (Bulina Albastră, difuzată doar în București).

În ultimul deceniu, EvZ a cunoscut mai multe schimbări de patronat și de politică editorială. De la începuturile anilor 2000 și până în 2011, cotidianul a fost deținut de către grupul elvețian Ringier. După o scurtă perioadă în care a fost deținut de Bobby Păunescu, ziarul a ajuns în proprietatea lui Dan Andronic.

Ziarul Evenimentul Zilei a influențat foarte mult alegerile prezidențiale din 1996 și 2004, fiind, mulți ani, un etalon al jurnalismului românesc. În același timp, tot EvZ a fost artizanul știrilor de senzație la nivel de presă postdecembristă, articolul cu găina care naște pui vii intrând în conștiința tuturor românilor.

Acționarul majoritar al Editurii Evenimentul Zilei și Capital a anunțat noi direcții de dezvoltare ale trustului mass-media în anul 2019. În principal este vorba despre concentrarea în zona de online și o alianță strategică cu un grup media cu produse complementare, care va duce audiența estimată la o cifră impresionantă: 19 milioane de cititori unici pe lună.

Dan Andronic: „Azi am anunțat în redacție că de la 1 ianuarie nu mai scoatem EvZ – ediția de print. Mulți dintre dvs. nici nu știau că (mai) apărem și pe hârtie, ne citeau doar pe internet. Nu mai există nici o rațiunea economică, iar la cele sentimentale a trebuit să renunțăm.
Ca să înțelegeți, EvZ mai vindea vreo 6-7.000 de exemplare și era mai citit decât Adevărul, Jurnalul Național și România liberă la un loc. Numai că asta însemna foarte puțin, iar dublarea prețului la hârtie peste noapte și înjumătățirea numărului de chioșcuri ne-a arătat că nu mai există nici o șansă. Tot online-ul trebuia să muncescă ca să acopere „gaura” de la print.
Așa că ne vom concentra pe ceea ce avem: evz.ro, capital.ro, Revista Capital, Topurile Capital, Evenimentul Istoric, urmând să investim puternic în EvZ TV, cu Mirel Curea, manager de proiect și EvZ Premium, cu Simona Ionescu, redactor șef.
Structura redacțiilor nu se modifică, iar în companie vor rămâne toți ziariștii.
De altfel, tot de la 1 ianuarie, cel mai probabil vom anunța o alianță strategică cu un alt grup de media, cu produse complementare puternice. Vom deveni cel mai mare grup de media online, cu 19 milioane de cititori unici pe lună, cu vânzări de publicitate și promovare reciprocă.
Cam asta a fost povestea de astăzi. O poveste începută acum 28 de ani, dar care trebuia să se termine. Nu vreau să ajungem să vindem 5-600 de exemplare, așa cum se întâmplă cu publicații cu nume pompos.
Mai bine renunțăm atunci când suntem lideri, decât să ne amăgim degeaba.
Le mulțumesc tuturor celor care au avut încredere în EvZ print! Îi așteptăm și pe ei, alături de ceilalți, pe online”.

Facebook Comments
Articolul precedentPapa Francisc a numit un nou Mitropolit Romano-Catolic la Bucucrești
Articolul următorCampionii datornicilor către Termocalor
Dan Badea este redactorul-șef al publicației Argesplus.ro. Lucrează în presă din anul 2005, ca redactor în domeniile social, economic și politic. Înainte de proiectul Argesplus.ro, a publicat cel puțin 10.000 de articole în mai multe publicații județene și centrale. Este absolvent al Universității din Craiova, Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, specializarea Bănci și Burse de Valori. Anterior, a absolvit Colegiul Național ,,IC Brătianu'' din Pitești. De asemenea, a urmat studii postuniversitare în Comunicare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here