- Rezultatele slabe înregistrate în primul tur al alegerilor pentru funcția de Președinte al României au dus la o supraorganizare a PSD pentru alegerile parlamentare de duminică, 1 decembrie. De altfel, acest scrutin este considerat cel mai important pentru PSD, formațiune care dorește să obțină funcția de prim-ministru în viitorul guvern.
- Clever News Center a obținut un document intern al structurii centrale a partidului, document care a fost ulterior transmis organizațiilor județene prin WhatsApp, conform surselor noastre.
- Marcel Ciolacu și purtătorii de cuvânt ai formațiunii politice nu au răspuns până acum la întrebările Clever News Center legate de aceste mesaje.
„Important: Mesajele care vor circula în aceste zile de campanie trebuie să sublinieze faptul că, dacă PSD nu va fi la guvernare, se vor opri proiectele, investițiile, se vor tăia pensiile, ajutoarele de hrană și de încălzire, vor veni instituțiile să verifice dacă oamenii au autorizații pentru case, garduri, animale etc.”, se precizează într-un document intern al PSD, prin care liderii partidului dau recomandări filialelor locale pentru a obține cât mai multe voturi la alegerile parlamentare din 1 decembrie. Documentul obținut, dar și faptul că acesta a fost trimis sub formă de mesaje prin sms sau whatsapp ne-a fost confirmat de lideri și reprezentanți ai organizațiilor locale.
Liderii PSD au decis, după ce președintele partidului, Marcel Ciolacu, a obținut locul al treilea în primul tur al alegerilor prezidențiale (duminica trecută, 24 noiembrie), să revină la metodele tradiționale. Strategiile folosite de PSD pentru a obține cât mai multe procente sunt recomandate și pentru alegerile parlamentare.
Strategiile PSD pentru a aduna mai multe voturi
În documentul intern obținut de Clever News Center, care a fost transmis tuturor liderilor de filiale, conducerea de la București cere organizațiilor județene să mobilizeze voturile utilizând mijloace caracteristice PSD sau oricărui partid cu resursele unei formațiuni care deține un număr mare de primari și are mulți ani la guvernare.
Printre metodele recomandate de strategii de la București liderilor locali se numără turismul electoral, de data aceasta în cadrul aceleași localități, cererile pentru urna mobilă, organizarea unor mese festive de 1 Decembrie pentru alegători și mesaje de tipul celor folosite de Călin Georgescu, precum „altfel va veni războiul” sau „vor fi permise căsătoriile între persoane de același sex”. Nu lipsește cel mai cunoscut mesaj electoral al PSD, cel prin care pensionarii sunt amenințați că le vor scădea pensiile dacă nu votează cu PSD.
„Să avem lista cu oamenii din fiecare sat și să îi convingem să ne voteze, spunându-le ce se poate întâmpla dacă ajung alții la guvernare. Mesajele trebuie să sublinieze riscurile de a intra în război, de tăiere a pensiilor, de legalizare a căsătoriilor între persoane de același sex etc.”, este primul sfat oferit de strategii partidului organizațiilor locale din cadrul PSD.
Marcel Ciolacu și purtătorii de cuvânt ai formațiunii politice nu au răspuns până acum la întrebările Clever News Center legate de aceste mesaje.
Amenințarea cu războiul, tăierea pensiilor și căsătoria între persoane de același sex
Pentru cele două zile de campanie care preced alegerile parlamentare, joi și vineri, liderii PSD de la București impun următoarele strategii:
- „Să avem lista cu oamenii din fiecare sat și să îi convingem să ne voteze, spunându-le ce se poate întâmpla dacă ajung alții la guvernare. Mesajele trebuie să sublinieze riscurile de a intra în război, de tăiere a pensiilor, de legalizare a căsătoriilor între persoane de același sex etc.”
- „Să identificăm oamenii care nu ne-au votat, să aflăm de ce și să le arătăm de ce este important să voteze PSD duminica aceasta.”
- „Primarul și consilierii să meargă în fiecare casă pentru a discuta cu oamenii despre importanța votului din 1 decembrie și să îi convingă că acum trebuie votat PSD. Fiecare om trebuie ascultat, vă rog să discutați și despre problemele lor și ce mai este de făcut în comună.”
- „Să se meargă și prin intimidare și cu mesaje puternice.”
- „În fiecare zi să postăm mesajele venite de la echipa de comunicare PSD și să distribuim textele mesajelor candidaților.”
- „De postat în grupurile locale mesaje.”
- „Primarii pot organiza ceremonii de depunere de coroane și o masă tradițională cu fasole, de Ziua Națională, pe 1 decembrie.”
- „Dacă nu vor să organizeze public, se poate face acest lucru în fiecare sat, în două-trei locații, la oameni acasă, unde să vină și cei care nu ne-ar vota sau ar vota cu altcineva, pentru a-i convinge, la un pahar, de importanța votului de duminică.”
Mobilizare în ziua votului
Liderii PSD cer organizațiilor locale să realizeze cât mai multe cereri de urnă mobilă, conform documentului obținut de Clever News Center:
„Vă rog să faceți cât mai multe cereri pentru urna mobilă. Nu este obligatorie adeverința de la medicul de familie, este suficient orice act care atestă o boală cronică. Urna mobilă poate fi solicitată pentru orice tip de boală cronică (reumatism, diabet, recuperare AVC etc.). Nu este obligatoriu ca bolnavul să nu fie deplasabil; este suficient să fie bolnav și să aibă o hârtie care să ateste boala respectivă. De asemenea, se poate solicita urna mobilă și pentru persoanele care au certificate de invaliditate, certificatul fiind suficient pentru solicitarea urnei mobile.”
Urna mobilă trebuie să ajungă și în casele de bătrâni.
„Unde există azile de bătrâni, să se facă cerere de urnă mobilă și să meargă primarul acolo cu șeful de azil pentru a vorbi cu oamenii.”
Turismul electoral local este recomandat
Liderii de la centru recomandă organizațiilor locale să aplice vechile strategii de turism electoral, modernizate acum prin servicii de tip ridesharing, cu șoferi personali:
„Organizare cu mașini pe sate (șofer, încă o persoană pentru a-l scoate pe alegător din casă și pentru a avea asupra sa lista cu persoanele pe care trebuie să le aducă).”
Activitatea în secțiile de votare
În ziua votului, liderii PSD impun următoarele reguli:
- „Reprezentanții în secții să aibă listele complete și telefoanele încărcate.”
- „În secție rămâne tot timpul un reprezentant PSD.”
- „Când înmânați alegătorilor buletinul de vot, începeți cu Senatul, deoarece sunt mai puțini candidați, deschideți buletinul și țineți un deget pe PSD.”
- „Pe cât posibil, încercați să vedeți cum au votat.”
- „Primarul și consilierul local din satul respectiv să vorbească cu oamenii.”