Europarlamentarul Gabriela Zoană, în calitate de vicepreședinte al Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală, împreună cu Czeslaw Siekierski, președintele Comisiei AGRI, a condus lucrările Conferinței Interparlamentare de Preaderare cu participarea la nivel înalt a reprezentanților din Serbia, Albania, Bosnia și Herțegovina, Macedonia, Muntenegru și Turcia, ce a avut loc în perioada 12-14 aprilie la Belgrad.

Consider că investiția în sectorul agricol este o investiție a Uniunii Europene într-un sector strategic (din punctul de vedere al alimentației, al mediului și al creșterii economice) în zonele rurale. PAC este una dintre politicile UE care și-au îndeplinit cu succes obiectivele inițiale, pentru a asigura aprovizionarea cu alimente sănătoase și accesibile, respectând în același timp standardele europene.

Politica agricolă europeană a transformat UE într-o superputere în sectorul agroalimentar: UE este cel mai important exportator de produse agroalimentare din lume și se bucură de o reputație de neegalat pentru patrimoniul culinar, aprovizionarea cu alimente și calitățile producătorilor”, a precizat în cadrul discuțiilor europarlamentarul roman Gabriela Zoană.

Scopul principal al Politicii Agricole Comune aplicată de Uniunea Europeană este  de a le asigura agricultorilor un trai decent, dar le cere în același timp să respecte cerințe legate de sănătatea și bunăstarea animalelor, de protecția mediului și de siguranța alimentară. Ea urmărește, de asemenea, dezvoltarea durabilă a zonelor rurale, iar Serbia mai are multe lucruri de făcut în această privință. În plus, aderarea Serbiei la UE va aduce oportunități de finanțare pentru sectorul agricol iar experiența României în primii ani după aderare poate constitui o lecție în materie pentru vecinii noștri de la Vest.

Politica agricolă comună (PAC) urmărește, pe de o parte, să ajute în mod direct fermierii (prin sprijinul pentru venit și diferite măsuri de piață) și pe de altă parte, să asigure dezvoltarea durabilă a zonelor rurale, în funcție de nevoile fiecărei țări din UE.

Trebuie să ne gândim la instrumente de sprijinire a tinerilor din zonele rurale, de modernizare a fermelor existente și de a le transporta, de a restructura fermele și de a le adapta la noile tehnologii. Având în vedere că în Europa 3% din ferme concentrează 50% din terenurile agricole, trebuie să evităm cât mai mult posibil concentrarea și exploatarea terenurilor de către mari corporații. Trebuie să consolidăm legăturile dintre fondurile politicii de coeziune și politica de dezvoltare rurală, proiectele prioritare teritoriale, promovarea serviciilor agricole (turism verde, servicii de mediu), acordând mai multă atenție posibilităților de angajare“, a mai precizat europarlamentarul Gabriela Zoană în cadrul conferinței de la Belgrad.

Sectorul agroalimentar este cel mai important sector economic din Uniunea Europeană (UE), cu 22 de milioane de fermieri și lucrători agricoli. În plus, agricultura stă la baza industriei alimentare, a comerțului cu alimente și a serviciilor de alimentație publică, sectoare în care lucrează 44 de milioane de europeni. UE este exportator net de alimente și băuturi, exportând bunuri în valoare de peste 130 miliarde Euro pe an.

La lucrări au fost prezenți europarlamentari din delegația care a făcut deplasarea la Belgrad, Ministrul Integrării Europene din Serbia, d-na Jardranka Joksimovic, Ministrul Agriculturii, Pădurilor și Managementului Apei, d-nul Branislav Nedimovic, secretari de stat, directori de agenții, reprezentanti ai ONG-urilor din zona dezvoltării rurale, asociații de fermieri, reprezentații Camerei de Comerț și alți europarlamentari.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here