Dacă nu plec în căutare de locuri aparte, atunci caut să stau de vorbă cu oameni aparte. Așa se face că, am ajuns, în sfârșit să stau la o vorbă, mai pe-ndelete, cu artistul SORIN TARA VON NEUDORF. Prietenos, ca de obicei, a acceptat invitația mea de a realiza un interviu chiar în atelierul său din București, atelier pe care l-a numit „MIKUL TEMPLU”.
Imediat ce am pășit peste prag, timpul parcă s-a oprit în loc, pentru câteva momente, lăsându-mi privirea să se bucure de ceea ce am descoperit în interior.
Repere din cartea de vizită a artistului:
- S-a născut în anul 1974, în localitatea Luduș
- A studiat la Facultatea de Gravuri și apoi la Facultatea de Pictură a Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca.
- Din 2005 este conectat la Galeria de Artă Anaid din București, care a organizat expoziții importante ale operei sale: „România Neagră” (2005), „Finis Mundi” (2007), „Generația Djihad” (2009) și „Istoria dezgustătoare”. ” (2012).
- A avut spectacole și în străinătate, în țări precum Olanda, Germania, SUA și Ungaria.
- În 2012 a fost distins cu Strabag Artaward International și o expoziție a lucrărilor sale a avut loc la Viena.
- Primul său spectacol în Polonia, „Cartograful istoriei sinistre. Tara (von Neudorf)”, a fost montat în 2013 de Galeria Centrului Cultural Internațional din Cracovia (4 septembrie – 24 noiembrie 2013).
- Tara locuiește și lucrează în Sibiu și Bucuresti.
- În prezent se află în proces de realizare a unei instalații monumentale despre istoria sașilor transilvăneni – „sfârșitul neamului” – în biserica luterană din satul părăsit Mighindoala (Engenthal) din Saxonia Transilvană; de asemenea, el speră să-și înființeze un studio acolo.
Mai multe despre activitatea și despre proiectele sale, aflați în interviul din link-ul de mai jos: