Muzeul Judeţean Argeş expune în luna noiembrie, în cadrul micro-expoziției „Exponatul lunii”, Punguţă de bani.

Obiectul expus face parte din Colecția de Numismatică a Muzeului Județean Argeș, fiind inventariat la nr. 2737 și este de proveniență necunoscută.

Piesa, databilă în secolul al XVIII-lea, este formată din două săculețe similare, de formă ovoidală (10 x 6,2 cm), unite cu un manșon din aceeași țesătură croșetată, prevăzută cu o fentă pentru introducerea monedelor, flancată de două inele de gardă din metal, probabil argintate și îmbinate. Fiecare săculeț este decorat cu același motiv floral geometrizat, realizat din mărgele de sticlă, în tonuri de verde, roșu, albastru și bleu pe fond alb-translucid.

Ca decorație, meșterul anonim a optat pentru vasul cu pomul vieții, reprezentat în cazul de față stilizat, motiv de factură otomană, ceea ce ne face să presupunem că și obiectul a fost realizat într-un atelier oriental.

Săculețele se termină cu ciucuri înnodați, formați din mărgele de sticlă albă-translucidă și anouri. Manșonul prezintă la bază un registru format din trei șiraguri de mărgele, cel median de nuanță  roz, iar cele de pe margini de culoarea albastră.

Țesătura manșonului, în formă de plasă, a fost realizată din bumbac și mătase în mai multe culori: bej, grena, albastru, gri.

Între monedele care ar fi putut fi păstrate în epocă într-o astfel de pungă și care au circulat și în spațiul românesc amintim: paraua, beșlikul, onlukul, galbenul olandez, ducațul sau galbenul unguresc (ughiul) etc.

Exponatul lunii va putea fi admirat de marţi până duminică, între orele 9.00-17.00, la sediul Muzeului Judeţean Argeş din strada Armand Călinescu, nr. 44, intrarea fiind liberă.

 

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here