In Monitorul Oficial nr. 61/20.01.2022 a fost publicata Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 2/2022 pentru stabilirea unor masuri de protectie sociala a angajatilor si a altor categorii profesionale in contextul interzicerii, suspendarii ori limitarii activitatilor economice, determinate de situatia epidemiologica generata de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, astfel:
1. Incepand cu data intrarii in vigoare a OUG nr. 2/2022 (20.01.2022) si pana la 31 martie 2022, pentru perioada suspendarii temporare a contractului individual de munca, din initiativa angajatorului, ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, indemnizatiile de care beneficiaza salariatii se stabilesc la 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat si se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu brut (6.095 lei X 75% = 4.571 lei).
De aceste prevederi beneficiaza salariatii angajatorilor pe perioada intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, ca urmare a implementarii masurilor pentru diminuarea impactului tipului de risc prevazute de hotararile Guvernului pentru prelungirea starii de alerta pe teritoriul Romaniei.
Totodată, de aceste prevederi beneficiaza si salariatii angajatorilor a caror activitate a fost suspendata ca urmare a anchetei epidemiologice efectuate de directiile de sanatate publica judetene, cu exceptia salariatilor aflati in concediu medical si care primesc indemnizatia de asigurari sociale aferenta.
Indemnizatia se acorda si se calculeaza corespunzator numarului de zile in care activitatea a fost suspendata, dar nu mai tarziu de 31 martie 2022.
Pentru aceasta indemnizatie se datoreaza: impozit pe venit, contributia de asigurari sociale, contributia de asigurari sociale de sanatate,
Pentru indemnizatia respectiva nu se datoreaza contributia asiguratorie pentru munca.
Calculul, retinerea si plata impozitului pe venit, a contributiei de asigurari sociale de stat si a contributiei de asigurari sociale de sanatate se realizeaza de catre angajator din indemnizatiile incasate din bugetul asigurarilor pentru somaj, iar declararea acestora se realizeaza prin depunerea “Declaratiei privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate” (Formularul 112).
Pentru calculul impozitului pe venit se aplica prevederile art. 78 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 227 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.
Sumele necesare platii indemnizatiei se obtin de catre angajatorii de la agentiile de ocupare a fortei de munca judetene in raza carora isi au sediul social.
- Incepand cu data intrarii in vigoare a OUG nr. 2/2022 (20.01.2022) si pana la 31 martie 2022, in situatia intreruperii activitatii ori a limitarii capacitatii de functionare pentru sectorul/domeniul de activitate ca urmare a implementarii masurilor pentru diminuarea impactului tipului de risc prevazute de hotararile Guvernului pentru prelungirea starii de alerta pe teritoriul Romaniei ori suspendarii activitatii in baza deciziei directiei de sanatate publica ori a hotararilor consiliului judetean pentru situatii de urgenta, beneficiaza de la bugetul de stat de o indemnizatie lunara de 75% din castigul salarial mediu brut (6.095 lei X 75% = 4.571 lei), urmatoarele categorii de persoane :
– profesionistii reglementati la art. 3 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
– persoanele fizice care obtin venituri din drepturile de autor si drepturile conexe, astfel cum sunt reglementate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cu conditia ca acestea sa nu realizeze in aceasta perioada venituri din alte surse ori activitati.
– persoanele care au incheiate conventii individuale de munca in baza Legii nr 1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei.
Beneficiaza de o indemnizatie de 75% din drepturile in bani aferente contraprestatiei activitatii sportive, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu brut, persoanele prevazute la art. 67^1 alin. (1) lit. a) – c) din Legea educatiei fizice si sportului nr 69/2000 cu modificarile si completarile ulterioare (sportivi, antrenori, medici, asistenti medicali, maseuri, kinetoterapeuti, cercetatori), daca contractul de activitate sportiva a fost suspendat din initiativa structurii sportive.
Pentru aceste indemnizatii, platite de la bugetul de stat, se datoreaza: impozit pe venit, contributia de asigurari sociale, contributia de asigurari sociale de sanatate,
Pentru indemnizatia respectiva nu se datoreaza contributia asiguratorie pentru munca.
Calculul obligatiilor fiscale se efectueaza :
– de catre persoanele fizice beneficiare prin depunerea „Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice” pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de obtinere a indemnizatiilor.
– de catre cooperatia cu care persoanele au incheiate conventii individuale, respectiv de structura sportiva, in calitate de platitori ai indemnizatiei prin depunerea “Declaratiei privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate” (Formularul 112)pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata indemnizatiei. Pentru calculul impozitului pe venit se aplica prevederile art. 78 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal.
Indemnizatiile acordate nu constituie venituri din desfasurarea activitatii, iar pentru acestea se aplica urmatoarele reguli:
– calculul impozitului pe venit si al contributiilor sociale obligatorii se efectueaza separat fata de veniturile realizate din desfasurarea activitatii,
– nu se iau in calcul la verificarea incadrarii in plafonul de 12 salarii minime brute pe tara,
– nu fac obiectul acordarii bonificatiei stabilite prin legea anuala a bugetului de stat.
Aceste indemnizatii se obtin de catre persoana indreptatita, cooperatia sau structura sportiva, de la agentiile pentru plati si inspectie sociala judetene.
Persoanele fizice beneficiare ale indemnizatiilor suportate din bugetul asigurarilor pentru somaj, respectiv din bugetul de stat, nu pot dispune asupra destinatiei unei sume reprezentand pana la 3,5% din impozitul pe venit datorat aferent acestor indemnizatii, pentru sustinerea entitatilor nonprofit/unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private. Pentru aceste indemnizatii nu se acorda facilitati fiscale, potrivit unui comunicat emis de Administrația Județeană a Finanțelor Publice Argeș.