Potrivit unor informații primite de la declic.ro, se pare că veștile în ceea ce privește includerea Roșiei Montane în categoria monumentelor naturale protejate de UNESCO nu sunt tocmai îmbucurătoare.
„Guvernul României și-a propus, în ultimul moment, să arunce în aer șansa Roșiei Montane de a deveni sit protejat. Cererea de stopare a dosarului a fost transmisă deja spre UNESCO. Fără nici un anunț public, fără nicio dezbatere!
Decizia guvernului Dăncilă este fără precedent! Nu știm să mai fi existat un caz în care un executiv să-și saboteze intenționat propriul dosar. O face Guvernul Dăncilă acum, dar din fericire soarta Roșiei Montane nu depinde de ministerele noastre. Consiliul UNESCO poate ignora această cerere de blocare a dosarului, dar ca acest lucru să se întâmple trebuie să fim suficient de mulți cei care le cerem asta!
Raportul Consiliului Internațional al Monumentelor și Siturilor (ICOMOS) a recomandat deja includerea Roșiei Montane în patrimoniul mondial și a cerut introducerea sitului în Lista Monumentelor în Pericol. Dar, cerând suspendarea procesului de nominalizare, este evident că autoritățile acționează în interesul industriei miniere. Au făcut-o de fiecare dată, ignorând apelurile de salvare a patrimoniului venite din partea societății civile.
Ponta, Băsescu, Plumb și mulți alții au spus mereu că patrimoniul de acolo nu are nicio valoare, că singurul element valoros din acele dealuri este aurul. Acum nimeni nu mai poate să spună așa ceva pentru că avem concluzii clare de la ICOMOS:
Din păcate avem și unul din cele mai toxice guverne din lume. Cererea de blocare a dosarului a ajuns deja la UNESCO. Suntem deja în criză de timp, este esențial ca petiția semnată de cetățenii României să ajungă în aceeași mapă cu cererea venită de la guvern. Iar experții internaționali să aibă un motiv solid de a respinge cererea neinspirată venită de la Palatul Victoria.
Din 2015 urmăresc și arbitrajul dintre statul român și Gabriel Resources. Am auzit repetându-se obsesiv ideea că dacă Roșia Montană va intra în UNESCO, vom pierde procesul și vom plăti despăgubiri de 4 miliarde. Aceste povești circulă fără noimă, fără a fi asumate de avocații statului român sau sugerate în vreun fel de reprezentanții Tribunalului din Washington. Așa că hai să nu ne lăsăm induși în eroare și să semnăm apelul către Comitetul UNESCO.”.