S-a debranbşat de la CEZ
A fost pasionat de ştiinţă şi mai ales de cea legată de energie solară sau eoliană, a făcut un proiect şi a obţinut 120.000 de euro pentru a face la Piteşti primul centru din ţară unde se studiază energia care vine de la soare sau vânt şi este în totalitate ecologică. În laboratorul de lângă fostul Rolast, cercetătorul Cicerone Marinescu împreună cu echipa sa au realizat un proiect unic în România.
Curentul electric vine… de pe acoperiş
În laboratorul înfiinţat de fundaţia lui Cicerone Marinescu, „Fundaţia pentru dezvoltare Bazată pe Cunoaştere”, se produce şi se studiază energia, solară şi în curând şi cea eoliană. Pe scurt, folosindu-se de lumina şi căldura de la soare, este încălzită apa din mai multe bazine speciale la o temperatură de peste 20 de grade Celsius în luna noiembrie, iar cu ajutorul unor panouri fotovoltaice se produce curent electric. Şi se produce destul cât să fie de ajuns pentru funcţionarea independentă a laboratorului. „Astăzi tocmai ne-am decuplat de la sistemul centralizat de electricitate şi funcţionăm independent, doar pe curentul pe care ni-l producem singuri”, spune Cicerone Marinescu. Pe acoperişul clădirii unde se află laboratorul au fost instalate panourile care produc curent electric, ce este stocat în nişte acumulatori speciali.
Maşină alimentată de la… soare
Pentru anul viitor, Cicerone Marinescu şi echipa sa lucrează la un proiect foarte îndrăzneţ şi revoluţionar. Va realiza o maşină care funcţionează cu energie de la soare, o va înregistra şi va pleca prin ţară cu ea să o arate lumii întregi. Maşina care va funcţiona cu energie de la soare este un Lăstun a cărui caroserie va fi făcută din panouri care captează energia de la soare şi o transformă în curent electric. „Deocamdată lucrăm la realizarea unui prototip, iar modelul de maşină care funcţionează cu energie va fi gata cam pe la anul. Vreau să o înmatriculez şi să am dreptul să merg cu ea pe drumurile publice”, spune Cicerone. Până una, alta, fundaţia cercetătorului piteştean organizează şi alte tipuri de activităţi, de la cursuri pentru instalatori specializaţi pe sisteme care funcţionează cu energie eco şi până la cursuri de muzică, pictură sau orientare turistică. „Din păcate, banii pe proiect vin greu, iar cheltuielile trebuie să le susţinem noi cum putem. Ne dorim să ne şi mutăm din acest loc pentru că nu avem condiţii tocmai bune aici”, spune Cicerone. La acest proiect colaborează ca voluntari profesori universitari din toată ţara, activităţile urmând a fi extinse pe viitor.
4 comentarii
guvernul sau poate hotii ce ne conduc de 22 de ani ar fi treb sa se implice dar pt simplu motiv c a nu ii intereseaza am ajuns unde am ajuns.
noi romanii suntem extrem de inventivi si cu siguranta am putea face mult mai multe lucruri decat ne putem imagina dar din pacatae muncim extrem de mult pentru a ne asigura traiul zilnic ,si asta fiind o dovada ca suntem chiar buni,un neamt nu ar supravietui nici osaptamana cu banii pe care noi i catigam aici in patria hotilor.
bafta multa va doresc si mai ales cat mai multi sponsori ca de ei aveti nevoie .