Istoria impresionantă a chitarei – De unde provine denumirea acesteia?

Chitara este considerata a fi un membru al familiei de instrumente muzicale numite cordofoane, dar se distinge prin constructia si acordarea sa. Acest instrument este construit in mod traditional din lemn si acordat cu ajutorul corzilor din nylon sau otel.

Istoria chitarelor este lunga si interesanta, nu numai pentru ca multe forme de chitara au fost folosite de-a lungul mileniilor, ci si pentru inventatori moderni care au modelat modul in care interactionam cu ele astazi. Chiar daca acum, multi muzicieni prefera chitarele bass, cu multi ani inainte acestea nici nu existau. 

Daca sunteti pasionati de acest instrument sau doriti sa faceti o surpriza unei persoane dragi, colectia de la McMusic este una din cele mai impresionante de pe piata la ora actuala. 

Iata cateva informatii de trivia din istoria chitarei!

Origini si provenienta

Imaginile cu instrumente cu coarde apar in sculpturi vechi de peste 3.000 de ani, datand din Imperiile Mesopotamian si Babilonian. Cuvantul nostru modern „chitara” provine probabil din cuvantul grecesc antic κιθάρα (kithara) si, fara indoiala, au existat instrumente cu coarde inainte de istoria inregistrata. Majoritatea savantilor sunt de acord, cele doua instrumente care au jucat cel mai mare rol in istoria chitarei au fost lauta europeana si un instrument arab numit oud.

Stramosi in istoria chitarelor

Lauta

Lauta avea un spate curbat si venea intr-o varietate de forme si dimensiuni, avea 4 sau 5 feluri de corzi. A fost un instrument popular de sute de ani si a trecut de la egipteni la greci, apoi la romani care l-au introdus in toata Europa.

Oud

Cand maurii au invadat sudul Spaniei in 711 d.Hr., au adus oud-ul. Impartasea stramosi comuni cu instrumentele cu coarde din Europa si, la fel ca lauta, avea un corp rotunjit, desi avea gatul mai mic. Atat instrumentul in sine, cat si stilul arab de a canta au lasat o amprenta semnificativa in muzica medievala si, in cele din urma, si in istoria chitarei.

In cele din urma, chitara baroca a inlocuit lauta ca instrument, iar rafinamentele in numarul de corzi si in capacitatea de a regla acesti stramosi timpurii ai chitarei moderne folosind fretele mobile au facut-o mai usor de controlat decat predecesorii sai.

In Spania, a fost dezvoltat un instrument care avea o curba de clepsidra pe corp si care se canta cu o mana in fata gaurii din corp. In linii mari, aceste instrumente au fost numite vihuela si sunt unul dintre predecesorii finali din istoria chitarei.

In anii 1790, chitarele spaniole erau standardizate in ceea ce priveste tipul si aveau sase cursuri de corzi, asemanandu-se mult cu o chitara moderna. Aici incepe istoria chitarelor, iar inovatiile incep sa accelereze, ducand in cele din urma la instrumentele pe care le cunoastem si le iubim astazi.

Prima chitara moderna din istorie

La inceputul secolului al XIX-lea, chitarele aratau foarte aproape de instrumentele din zilele noastre, dar aveau dimensiuni mai mici. La mijlocul anilor 1800, Antonio de Torres Jurado, un muzician si lutier spaniol, a inceput sa creeze stilul de chitara care sa dea nastere tuturor chitarelor moderne. Desi in timpurile moderne nu obtine atat de mult credit pe cat il merita, el este in multe privinte figura bunicului din istoria chitarei.

Tu stiai toate aceste lucruri despre istoria chitarei?

Sursa foto: shutterstock.com

Facebook Comentarii
Evalueaza articol !
[Total: 0 Average: 0]

Berta-Elena Dima

Născută pe 25 septembrie 1991, Berta Elena Dima este o tânără speranță a presei argeșene!  Este absolventă a Facultății de Jurnalism-Universitatea din Pitești, dar și deținătoare de Master pe Jurnalism Tematic la Universitatea din București! Ii place să scrie, sa danseze, sa se plimbe în aer liber si sa asculte muzică.  ,,Îmi place să observ societatea si sa relatez despre ce se întâmplă în jurul meu''  este mesajul jurnalistei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.