Spre sfârşitul lunii noiembrie a anului recent încheiat, când majoritatea românilor erau concentraţi pe sărbătorile îmbelşugate care aveau să vină, CNADNR (Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale), suveranul absolut al drumurilor din România, a încheiat un contract pur şi simplu halucinant.
În data de 24 noiembrie 2014 CNADNR a încredinţat prin licitaţie activitatea de deszăpezire a autostrăzii Bucureşti-Piteşti pentru iarna 2014-2015, unei asocieri de firme constituită din Straco Group SRL şi General Trust Argeş. Preţul la care s-a încheiat contractul este de 18.600 euro per kilometru. Suma respectivă este de 5,4 ori mai mare decât preţul mediu plătit de companie în anii precedenţi. În iarna 2012-2013 s-a plătit pentru această activitate un tarif de 2.938 euro per kilometru. În această iarnă însă, deszăpezirea A1 îi va costa pe contribuabilii români 20,4 milioane de euro.
Contactat de către ziariştii de la gandul.info, directorul general CNANDR, Narcis Neaga, a motivat acest preţ fabulos cu sintagma ,,aşa a ieşit suma în urma licitaţiei”. Mai mult decât atât, responsabilii de la CNANDR motivează explozia preţului deszăpezirii prin faptul că ,,în contract s-au prevăzut şi patrularea preventivă, sarea necesară topirii zăpezii, reparaţiile carosabilului şi închirierea de utilaje necesare deszăpezirii”.
Din această înşiruire de motive, se înţelege, fără niciun dubiu, ca atunci când se întocmeşte un contract de deszăpezire, firmele câştigătoare primesc o suma de circa 3.000 euro per kilometru doar pentru că au participat la licitaţie. Probabil, caietul de sarcini al licitaţiei nu pretinde de la participanţi să asigure în preţul contractului utilajele necesare, nici sarea folosită la topirea zăpezii şi niciun fel de altă obligaţie. Dar, cea mai hilară justificare a preţuluzi astronomic pe care trebuie să îl plătim pentru deszăpezire este susţinerea companiei că ,,în preţ sunt conţinute şi cheltuielile cu montare, demontarea şi întreţinerea parazăpezilor care să protejeze autostrada de zăpada troienită”.
Aici, ipocrizia şi şarlatania mai.marilor companiei atinge paroxismul. Aşa după cum prea multă lume ştie, pe autostrada Piteşti-Bucureşti nu s-au mai văzut parazăpezi instalate iarna de peste 20 de ani. Altfel spus, contractul încheiat pe data de 24 noiembrie între cele două părţi conţine cel puţin o prevedere falsă, fără acoperire.
În rest, rămâne în sarcina DNA să dezlege misterul contractului de deszăpezire de pe A1 încheiat în liniştea unui frumos sfârşit de an.
Asocierea câştigătoare, constituită din societăţi cu mari probleme penale
Pentru a avea o imagine cât mai clară a jafului din bani publici, pregătit de contractul amintit anterior, trebuie să privim puţin mai atent la cele două societăţi câştigătoare.
SC Straco Drum SRL a fost, prin reprezentanţii săi legali, protagonista unui episod penal demn de istoria recentă a corupţiei autohtone. Astfel, Alexandru Harpoş, Traian Harpoş şi Vlad Ionel Vameşu, cei trei asociaţi ai firmei, au fost reţinuţi anul trecut de către procurorii DIICOT pentru emiterea a mai multor facturi către o altă companie pentru operaţiuni nereale. Ceva asemănător cu montarea şi întreţinerea parazăpezilor inexistente de pe A1. Cercetările penale sunt în plină desfăşurare cu cei trei în stare de libertate provizorie.
În anul 2012, Cătălin Spătaru, administratorul celeilalte societăţi, General Trust Argeş, a fost arestat preventiv într-un dosar de evaziune fiscală pentru u prejudiciu de 20 de milioane de euro. Acesta era acuzat de procurori pentru constituirea unui grup infracţional în localitatea Strehaia din Mehedinţi, grup care se ocupa cu aceleaşi ,,afaceri” de evaziune fiscală, precum cea stipulată în contractul încheiat cu CNANDR. Faptul că, până la această oră, cercetarea penală a lui Cătălin Spătaru nu a ajuns încă la final, credem că nu are nimic comun cu realitatea că Ioan Stoica, actualul secretar general al MAI, este şi rămâne naşul de botez al omului de afaceri piteştean.