Anumite evenimente, superstiții, personaje reale întruchipate ca fiind demonizate ș.a.m.d., în perioada Evului Mediu au avut un puternic impact asupra medalisticii acelor vremuri. De exemplu, secolul al XV-lea surprinde cu o serie de medalii care îl întruchipează pe Atila, regele hun, sub forma unui bust al unui demon.
Baterea medaliilor s-a transmis până în secolul al XVIII-lea,tradiția fiind după aceea dusă mai departe prin intermediul tradiției orale a unor evenimente istorice îndepărtate.
Medalia prezintă, pe avers, bustul lui Atila, portretizat sub forma unui demon cu barbă, urechi și coarne de țap, iar pe revers este reprezentată o machetă a orașului Aqvileia, aceasta referindu-se la momentul din anul 452 când orașul a fost asediat și distrus.
Piesa este confecționată din bronz argintat, fapt care atestă că a fost bătută între secolelor XV-XVII, emisiunile mai târzii ale acesteia fiind numai din bronz. Are și o toartă de agățare, analogie regăsită și la o altă medalie, descoperită în localitatea Niederlosheim, din Germania.
În România, deși apariția lor în cadrul licitațiilor este una destul de frecvenă, exemplare propriu-zise sunt numai 3 consemnate și publicate.
Piesa poate fi văzută de marți până duminică, între orele 9.00-17.00, la sediul Muzeului Judeţean Argeş din strada Armand Călinescu, nr. 44.
Intrarea este liberă.