Fosta închisoare de la Pitești va găzdui în data de 17 septembrie, începând cu ora 19:00, un eveniment care îi va pune pe spectatori față în față cu atrocitățile comise de cei care s-au aflat la conducerea penitenciarului cu funcție de centru de reeducare prin tortură. Publicul va avea în fața ochilor o parte dintr-o istorie pe care „nu o învață la școală.” , bazată pe mărturiile celor care au supraviețuit regimului.
Este vorba despre spectacolul-experiment intitulat, simplu, „PE EI!”
„PE EI!” Aceste 2 cuvinte simple și scurte au dus la declanșarea unora dintre cele mai cumplite orori care s-au petrecut în celulele închisorii de la Pitești. Deși la momentul actual a rămas doar o anexă muzeu, locul încă pare să șoptească ceea ce s-a întâmplat acolo. Sunt clipe terifiante care au rămas vii chiar și astăzi.
Da, doar două cuvinte pe care în general le spunem patrupedelor au pornit ceea ce avea să se numească „EXPERIMENTUL PITEȘTI – REEDUCAREA PRIN TORTURĂ”. Un ordin direct, rapid și cu consecințe înfiorătoare care,așa cum am spus mai sus, astăzi, la aproape 7 decenii de la încheierea lor, trezesc fiori.
Demascare externă, demascare internă, reeducare, denunț, autocritică, tortura continuă – toți acești termeni care definesc o stranie știință a răului au, cred, ramificații și repercusiuni și azi, în 2019.
Rudele celor uciși dar și rudele ucigașilor sunt printre noi. Torționarii așteaptă autobuzul alături de cei care și-au pierdut tații, frații, copiii. Poate că nici nu se cunosc, poate că se salută respectuos. Cine ești tu cu adevărat, tată? – iată o întrebare care apare în piesa Clasa noastră a lui Tadeusz Slobodzianek (autor care acum e interzis în Polonia). Această întrebare poate răscoli un om. Cine au fost părinții noștri? Dar bunicii? Dar străbunicii? În ce fel au fost implicați în marile prefaceri ale istoriei secolului trecut? De care parte a baricadei or fi fost? Cine poate ști…
Am vrut inițial să fac un spectacol care să aibă la bază falsul proces al lotului Țurcanu. Am renunțat la această idee. I s-ar da prea multă importanță unui criminal. Nu cred că merită atâta atenție (vom vorbi totuși despre Eugen Țurcanu, ca principal artizan al evenimentelor petrecute la Pitești). Am ales în schimb să insist asupra mărturiilor celor care au reușit să supraviețuiască Experimentului. Amintirile lor, destăinuirile incredibile și puterea de a îndura a acestor oameni, sunt lucrurile care m-au inspirat în crearea acestui scenariu.
PE EI! se va construi la Cluj, la începutul lunii septembrie și se va juca la Pitești în cadrul Școlii de vară Fenomenul Pitești, ediția a VIII-a.”
(Ionuț Caras)
La baza alcătuirii textului au stat o parte din mărturiile celor implicați: Tache Rodas, Aurel Vișovan, Nicolae Purcărea, Ioan Ianolide, Dumitru Bordeianu, Aurel Obreja, Octavian Voinea, Demostene Andronescu, Viorel Gheorghiță și Eugen Țurcanu. Cartea lui Alin Mureșan, Pitești. Cronica unei sinucideri asistate, a reprezentat un reper concludent în alcătuirea acestui scenariu.
Spectacolul este rezervat celor peste 18 ani din cauza scenelor de violență şi nuditate.
Biletele sunt la prețul de 30 lei/loc. Prețul pentru studenți este de 25 lei/loc, în baza legitimației.
Locurile sunt limitate!
Biletele se pot achiziționa de la Memorialul Închisoarea Pitești, sau online. Pentru cei care le cumpără online, aceștia sunt rugați să trimită mail pe adresa contact@inchisoareapitesti.org cu numărul şi numele doritorilor. Odată confirmate locurile, veți face plata în contul nostru: (Fundația Memorialul Închisoarea Pitești, CIF 28032290, IBAN: RO40PIRB0300729072001000), după care vor primi un email cu biletele personalizate în format electronic.
Atenție! intrarea se va face pe baza cărții de identitate şi este permisă numai celor peste 18 ani.
Pentru detalii și bilete, cei interesați pot suna și la nr. de telefon: 0734 365 102 sau o pot face în scris pe adresa contact@inchisoareapitesti.org.