Home Special Nicolescu a fost trimis în judecată

Nicolescu a fost trimis în judecată

de Argeseanul
29 vizualizări

Constantin Nicolescu

Preşedintele Consiliului Judeţean Constantin Nicolescu a fost trimis în judecată de către procurorii DNA. Primul termen a fost stabilit deja pentru data de 2 iunie 2011. Acesta a fost arestat preventiv pe 27 ianuarie 2011, iar la auzul acestei decizii, liderul PSD a suferit un atac de cord, chiar pe scările Tribunalului Argeş, fiind transportat și operat de urgență la București.  Câteva zile mai târziu, pe 2 februarie, Curtea de Apel Piteşti a înlocuit măsura de arest cu cea a obligației de a nu părăsi ţara. Nicolescu este acuzat de folosirea de documente false, fals intelectual în vederea deturnării de fonduri europene, luare de mită şi instigare la abuz în serviciu. Împreună cu acesta sunt inculpaţi Cornel Penescu, patru primari şi patronul firmei Zeus.

Alte nume grele în dosar

În acelaşi dosar, alături de Nicolescu au mai fost trimişi în judecată Cornel Penescu, patronul PIC. Actualul patron al FC Argeș este acuzat că i-ar oferit mită lui Nicolescu 66.588 de euro pentru ca CJ Argeş să achiziţioneze de la hipermarketul acestuia produse fără organizarea unei licitaţii publice, în valoare de peste 660.000 de euro. Alături de ei au fost trimiși în judecată și Ghoerghe Nicuţ, fostul primar al municipiului Curtea de Argeş, Călin Andrei, edilul Câmpulungului, Ion Ştefan, primul gosspodar din Budeasa, aceştia fiind acuzaţi că au folosit declaraţii şi documente false sau incomplete pentru a obţine fonduri europene, dar  şi Ion Popa, edilul din Stâlpeni, acuzat că la rugămintea lui Nicolescu ar fi iertat un cetățean de o amendă de 10.000 lei, pentru că ridicase pe domeniul public o construcţie fără a avea toate avizele necesare.

Sechestru pe averi

Printre inculpaţi se numără şi Florian Despan, director executiv al Direcţiei pentru Integrare Europeană şi Dezvoltare Regională în cadrul Consiliului Judeţean Argeş, Grigore Dobre, administratorul firmei de construcţii Zeus SA, Ion Nicolae, Gheorghe Dumitrache şi Mircea Tudor, angajaţi în cadrul aceleiași societăți. Procurorii au pus sechestru pe averile lui Constantin Nicolescu, Grigore Dobre şi Ion Popa.

Mai jos, o parte a comunicatlui publicat pe siteul oficial al DNA, www.pna.ro:

„În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În cadrul unui proiect finanţat din fonduri PHARE, Consiliul Judeţean Argeş a accesat un program de finanţare nerambursabilă în sumă de 900.000 euro, având ca obiectiv efectuarea de lucrări de reabilitare sau reconstrucţie a patru unităţi şcolare de pe raza judeţului Argeş, respectiv din municipiile Câmpulung, Curtea de Argeş şi comuna Budeasa, motivul invocat fiind acela că ar fi fost afectate de inundaţiile din perioada aprilie – august 2005.
Cererea de finanţare a fost însoţită de o declaraţie de parteneriat semnată la data de 5 iunie 2006 de către inculpaţii: Nicolescu Constantin, preşedintele Consiliului judeţean Argeş, în calitate de persoană responsabilă din cadrul instituţiei solicitante, precum şi de către Călin Ioan Andrei, primar al municipiului Câmpulung, Nicuţ Gheorghe, primar al municipiului Curtea de Argeş şi Ion Ştefan, primar al comunei Budeasa, judeţul Argeş. Cererea de finanţare a fost elaborată de inculpatul Despan Florian în calitate de director executiv al Direcţiei pentru Integrare Europeană şi Dezvoltare Regională în cadrul Consiliului judeţean Argeş şi totodată manager – coordonator de proiect.
Fondurile au fost solicitate în condiţiile în care niciuna dintre aceste unităţi şcolare nu a fost afectată de inundaţiile din perioada invocată. În cererea de finanţare a fost menţionat un document intitulat „Raportul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş”, document care, în fapt, nu există, situaţie despre care avea cunoştinţă inculpatul Nicolescu Constantin în virtutea funcţiei sale de vicepreşedinte al Comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă.

Cornel Penescu

În pofida aspectelor nereale consemnate în cererea de finanţare depusă în data de 8 iunie 2006, a fost încheiat respectivul contract de grant astfel că beneficiarul, Consiliul Judeţean Argeş, a primit pe nedrept suma totală de 880.249,95 euro cu titlu de finanţare externă nerambursabilă de tip PHARE.
Contractele au fost derulate în perioada 2006-2008, toate lucrările de reabilitare fiind realizate de o singură firmă, SC ZEUS S.A., care a încasat integral sumele aferente atât pentru lucrări executate cât şi pentru lucrări neexecutate, iar acea firmă se afla în relaţii contractuale şi în raporturi juridice cu familia inculpatului.
Pe perioada executării proiectului, inculpatul Nicolescu Constantin a semnat cererea de plată finală şi anexa la această cerere întocmită pe baza unor documente cu conţinut nereal (procese verbale de recepţie, rapoarte tehnice financiare) prin care s-a atestat în mod eronat efectuarea unor lucrări care în fapt nu au fost realizate. Cererea de plată finală şi anexa a fost redactată şi semnată de inculpatul Despan Florian. În consecinţă, Consiliul Judeţean Argeş a încasat pe nedrept suma de 260.800 de euro reprezentând ultima tranşă din contractul de finanţare nerambursabilă. Procesele verbale de recepţie au fost puse la dispoziţie de inculpatul Grigore Dobre, asociat şi administrator al SC ZEUS S.A. Piteşti (firma care realizase lucrările) şi au fost întocmite de inculpaţii Nicolae Ion, reprezentant cu execuţia al firmei SC ZEUS S.A. Piteşti şi Dumitrache Gheorghe şi Mircea Tudor, ambii fiind membri în Comisia de recepţie şi diriginţi de şantier.
De altfel, pentru cel mai important obiectiv, lucrările nu au fost finalizate nici în prezent, deşi întreaga finanţare a fost încasată.

În perioada 2006 – 2008, inculpatul Nicolescu Constantin, în calitate de preşedinte al Consiliului judeţean Argeş, a pretins şi a primit de la inculpatul Penescu Gheorghe Cornel, asociat şi acţionar majoritar la S.C. PIC S.A., sume de bani sau bunuri în valoare totală de 66.588,15 lei pentru ca instituţia Consiliul judeţean Argeş să achiziţioneze de la S.C. PIC S.A. produse alimentare şi nealimentare, în unele cazuri cu nerespectarea procedurilor legale de achiziţie publică. Suma remisă cu titlu de mită reprezintă aproximativ 10% din valoarea totală a acestor contracte.
De asemenea, în luna iunie 2009, inculpatul Nicolescu Constantin l-a determinat pe inculpatul Popa Ion, primar al comunei Stâlpeni, judeţul Argeş, să nu aplice amendă contravenţională în cuantum de 10.000 lei unei persoane care ridicase pe domeniul public o construcţie fără a avea toate avizele necesare”, se arată în comnunicatul DNA, publicat pe siteul www.pna.ro

Facebook Comentarii

Hai, scrie aici părerea ta despre acest subiect

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

            
  Un plus de informație pentru argeșeni

@2023 – All Right Reserved. Toate drepturile rezervate Argeș Plus TV | Un proiect realizat de PUNKTNET |

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00