Comuna Bârla este situată în sud-vestul extrem al judeţului Argeş, la aproximativ 50 de kilometri de Piteşti. Se învecinează cu judeţele Olt si Teleorman şi este străbătută de râul Cotmeana.

Din punct de vedere economic, preocuparea principală a locuitorilor din această comună o reprezintă agricultura, prin cultura materialelor şi a plantelor tehnice şi creşterea animalelor; în satul Malu, care aparţine acestei comune, unde se găseşte complexul avicol Haditon. Creşterea bovinelor şi ovinelor, piscicultura, morăritul şi panificaţia sunt alte ocupaţii ale locuitorilor din zonă.

Un alt factor economic este reprezentat de existenţa zăcămintelor petrolifere, în această zonă situându-se mai multe centre de exploatare a petrolului.

Localitatea Bârla are în componenţă satele Afrimeşti, Bădeşti, Bârla, Brabeţi, Cioceşti, Malu, Mândra, Mozăcenii – Vale, Podişoru, Selăreasca, Urlueni şi Zuvelcaţi.

Obiectivele turistice din zonă sunt staţiunea balneară Bădeşti cu ape termale pentru afecţiuni reumatice, Biserica „Sf. Nicolae”, din satul Podişoru, care datează din 1812, Situl arheologic de la Urlueni, Brazda lui Novac şi Biserica Adormirii Maicii Domnului.

Situl arheologic de la Urlueni este situat la intersecţia Brazdei lui Novac cu „la Urloae”, pe dealul Cotmenii, la circa doi km sud de sat, în faţa unei râpe. Ansamblul datează din secolul III, epoca Limes-ul Transalutan şi cuprinde Castrul Mare – epoca romană, din sfârşitul secolului II, începutul secolului al III-lea, Castrul Mic – epoca romană, care datează de la începutul secolului al II-lea, şi traseul Brazdei lui Novac.

Componentă a sistemului defensiv Limes Transalutan, castrul roman situat în punctul dealul Cotmenei măsoară 164×140 m şi este construit din cărămidă, cu un val de 1,5 m înălţime şi 15-18 lăţime, însoţit de un şanţ adânc de 1,2 m. Un al doilea castru (150×114 paşi) se află în imediata apropiere, apărat de un val de pământ.

Traseul Brazda lui Novac, care datează din secolul III, este un val de pământ al cărui şanţ este situat pe latura de nord Valul porneşte de la Drobeta Turnu Severin, traversează întreaga Oltenie şi Muntenie, ajungând până la Mizil, Prahova. Limita răsăriteană este încă în discuţie, cercetătorii considerând că valul continuă până la Barboşi, judeţul Galaţi, sau până în sudul Moldovei.

Biserica Adormirii Maicii Domnului datează din anul 1787 şi a fost construită de Gheorghe Afrimescu şi obştea satului, vătaf de zidari fiind Mihai. Biserica are pictura originară din 1797, aparţinând dascălului Vlaicu ot Câmpulung şi zugravului Niţu ot Piteşti.

 Anul acesta, primarul comunei Bârla, Ion Neacşu, a reprezentat căluşarii din Bârla şi Stolnici la Festivalul Internaţional de la San Remo. Primarul Ion Neacşu este recunoscut pentru abilităţile sale de dansator, fiind expert în dansuri populare şi mai ales în Căluş. Pe lângă funcţia de primar, acesta este şi instructor al formaţiei din Bârla.

Pentru actualul mandat, primarul are următoarele proiecte:

 • Continuarea lucrărilor la reţeaua de gaze;
 • Asfaltarea DC 137, Malu – Mândra – Cioceşti – Şelăreasca – Bârla;
 • Introducerea reţelei de apă în satul Bădeşti;
 • Extinderea reţelei de apă potabilă şi canalizare în satele Cioceşti, Mândra, Malu, Şelăreasca, Bârla şi Mozăceni Vale;
 • Continuarea lucrărilor la biserica din satul Urluieni;
 • Terminarea lucrărilor de modernizare la şcoala din Mozăceni Vale;
 • Construirea unui cămin cultural în Mozăceni Vale;
 • Renovarea cantinei din satul Mozăceni Vale;
 • Continuarea asfaltării DC 138 în satele Brabeţi şi Afrimeşti;
 • Sprijinirea locuitorilor comunei pentru întocmirea şi depunerea de proiecte din fonduri europene – G.A.L;
 • Atragerea unor investitori pentru crearea unor noi locuri de muncă – Fabrică de conserve, fabrică de textile;
 • Modernizarea târgului săptămânal, prin construcţia a 2 hale;
 • Construirea unui dispensar uman în satul Bârla, care să cuprindă şi punct stomatologic şi farmaceutic;
 • Construirea unui dispensar veterinar şi înfiinţarea unui centru de însămânţări artificiale;
 • Refacerea barajelor din satele Mozăceni Vale şi Urluieni;
 • Întreţinerea şi modernizarea drumurilor comunale;
 • Întreţinerea şi modernizarea drumurilor de câmp;
 • Modernizarea iluminatului public;
 • Organizarea anuală a festivalului „Hora ca la Bârla” ;
 • Întocmirea planurilor de parcelare, înfiinţarea cadastrului general al localităţii şi lotizarea pe parcele a proprietăţilor.

Facebook Comments
Articolul precedentCampanie pentru prevenirea furturilor din locuinţe
Articolul următorExerciţiu de alarmare publică în Câmpulung
Dan Badea este redactorul-șef al publicației Argesplus.ro. Lucrează în presă din anul 2005, ca redactor în domeniile social, economic și politic. Înainte de proiectul Argesplus.ro, a publicat cel puțin 10.000 de articole în mai multe publicații județene și centrale. Este absolvent al Universității din Craiova, Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, specializarea Bănci și Burse de Valori. Anterior, a absolvit Colegiul Național ,,IC Brătianu'' din Pitești. De asemenea, a urmat studii postuniversitare în Comunicare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here