Regiunea Argeş, locuită din vremuri străvechi, a favorizat dezvoltarea aşezărilor geto-dacice care au devenit în timp centre economice puternice în schimburile comerciale dintre populaţiile de la nord şi sud de Carpaţi, cât şi dintre daci şi greci. Aceste aşezări reprezintă leagănul feudalismului centralizat al Ţării Româneşti, Seneslau stabilindu-şi curtea regală în regiunea Argeşului. Judeţul Argeş numără 97 de comune şi 7 oraşe. Vom încerca să prezentăm în paginile ziarului nostru locuri din Argeş şi oamenii care le reprezintă.
Comuna Stâlpeni se află aşezată pe valea Râului Târgului, la jumătatea distanţei dintre municipiile Piteşti şi Câmpulung.
Primul document care atestă numele satului Stâlpeni este un hrisov din anul 1605, luna ianuarie, ziua 26, din Târgovişte prin care „Radu Voievod domn a toată Ţara Ungurovalahiei, nepotul răposatului Basarab Voievod” întăreşte pe jupâniţa Maria să fie occină la Stâlpeni.
Comuna Stâlpeni se dezvoltă împreună cu satele Opreşti şi Ogrezea, iar din 1948 se măreşte cu satul Livezeni şi din 1967 cu satele Rădeşti şi Piţigaia.
Ion Popa este primarul comunei care are o suprafaţă de 3625 ha şi aproximativ 5000 de locuitori. Comuna Stâlpeni numără 6 grădiniţe, 4 şcoli dar şi un liceu care pregătea forţa de muncă pentru cele două obiective industriale din zonă: Uzinele Dacia Mioveni şi Fabrica de Cherestea si Parchet Stâlpeni, având caracter industrial.
Principalele obiective ale primarului Ion Popa sunt atragerea de fonduri extrabugetare pe diverse programe externe, precum şi atragerea de investitori pentru activităţi economice. Printre proiectele de investiţii sunt de menţionat asfaltarea drumurilor comunale, canalizare pentru apele reziduale şi extinderea reţelei de apă potabilă.
În perioada mandatului primarului Ion Popa, unităţile şcolare au beneficiat de investiţii majore. Grădiniţa cu program prelungit are sediu nou, ultramodern (2006-2009); Şcoala Rădeşti a fost reabilitată cu ajutor ROMSTAL în 2005, apoi extinsă în 2008. Şcoala Livezeni şi Liceul Stalpeni au amenajate săli de sport la standarde europene.
Stâlpeniul are si site, pe www.stalpeni.ro puteţi vedea tot ce mişcă în comună şi în judeţul Argeş, de aici aflând lucruri interesante, de exemplu, despre cele două biserici, Biserica Livezeni, operă de arhitectură ecleziastică, ce a fost construită intre anii 1894 şi 1896, dar şi Biserica Adormirea Maicii Domnului, ridicată în Stâlpeni, a cărei edificare a fost realizată în perioada anilor 1833-1836, pe terenul donat de Ioniţă Stâlpeanu, ctitorul principal.