Home Prima Pagina Ordonatorii de credite sunt răspunzători în fata legii pentru cheltuirea banului public

Ordonatorii de credite sunt răspunzători în fata legii pentru cheltuirea banului public

de Dan Badea
42 vizualizări

Toti conducătorii de institutii care depăsesc limitele creditelor de angajament sau utilizează alocările bugetare în alte scopuri răspund în fata legii penale. Regulile si limitele cheltuielilor institutiilor publice centrale din România (agentii, ministere) sunt prevăzute de Legea finantelor publice (Legea nr.500/2002 cu modificările si completările ulterioare) si de Legea anuală a bugetului dezbătută astăzi. Regulile si limitele cheltuielilor institutiilor publice locale din România (primării, consilii locale, consilii judetene) sunt prevăzute de Legea nr.273/2006 privind finantele publice locale si de bugetele proprii ale acestora.

Ordonanta de Urgentă a Guvernului nr.9/2017 respectă întocmai exigentele celor două legi mentionate anterior si suspendă doar obligatia de evidentiere formală a creditelor de angajament aferente programelor anuale. Trebuie precizat faptul că atât bugetul pentru 2016, elaborat de guvernul trecut, cât si bugetul pentru anul 2017, dezbătut astăzi, au fost redactate în aceste conditii.

Pentru asigurarea derulării în bune conditii a contractelor multianuale pentru realizarea obiectivelor de investitii în infrastructură, comisiile reunite au adoptat următorul amendament:

”Pentru anul 2017, angajarea cheltuielilor pentru finantarea actiunilor anuale se face în limita creditelor bugetare aprobate, cu exceptia actiunilor pentru care prezenta lege prevede distinct credite de angajament”.

De asemenea, pentru clarificarea prevederilor specifice legilor bugetare si pentru eliminarea oricărei posibilităti de interpretare, comisiile reunite au adoptat următorul amendament, care precizează în mod expres că se mentine răspunderea în fata legii pentru cheltuirea banului public:

”În anul 2017 prevederile alineatelor (1), (2), (3) si (4) ale Art. 4 din Legea nr. 500/2002, cu modificările si completările ulterioare, se aplică de către toate institutiile si autoritătile publice”.
În cadrul dezbaterilor, reprezentantii Ministerului Finantelor Publice au sustinut amendarea proiectului Legii bugetului de stat cu cele două amendamente.

Facebook Comentarii

Hai, scrie aici părerea ta despre acest subiect

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

            
  Un plus de informație pentru argeșeni

@2023 – All Right Reserved. Toate drepturile rezervate Argeș Plus TV | Un proiect realizat de PUNKTNET |

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00