Filarmonica Piteşti organizează joi, 9 noiembrie, de la ora 19.00, la Centrul Multifuncţional, un concert simfonic cu pagini muzicale semnate de Richard Strauss şi Piotr Ilici Ceaikovski. În prima parte, pianistul Horia Maxim va interpreta, alături de orchestra simfonică a Filarmonicii Piteşti, dirijată de Radu Ciorei, Burleasca pentru pian şi orchestră în re major de Richard Strauss. În partea a doua, publicul va audia Simfonia nr. 6 op. 74, Patetica de Piotr Ilica Ceaikovscki.

Radu Ciorei îmbină două specialităţi de bază ale profesiei, dirijatul simfonic şi spectacolul de operă. Are un repertoriu vast, liric şi simfonic, inclusiv prime audiţii de muzică românească. A absolvit Academia de Muzică din Cluj-Napoca, la clasa maestrului Emil Simon, desăvârşindu-şi studiile în Germania. A fost dirijor la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” şi  Filarmonica „Marea Neagră”, ambele din Constanţa, Teatrul de Operetă din Craiova. A colaborat cu artişti de marcă, precum Valentin Gheorghiu, David Ohanesian, Ştefan Ruha, Dan Grigore. A dirijat în săli din Italia, Coreea de Sud, Franţa, Belgia, Elveţia, atât spectacole de operă, cât şi concerte simfonice. A mai dirijat orchestra simfonică a Filarmonicii Piteşti în stagiunea trecută.

Horia Maxim abordează un repertoriu vast, atât ca solist concertist, colaborator al majorităţii orchestrelor simfonice din România, cât şi ca partener al unor interpreţi români şi străini: Ion Bogdan Ştefănescu, Johnny Răducanu, Richard Galliano şi Mario Caroli. Muzician de renume, a susţinut recitaluri sau concerte în Germania, Franţa, Italia, Austria şi Japonia, participând la numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale, printre care „Festivalul Enescu”, „Nuova Consonanza”, „Bucharest Music Film Festival” și „Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi”. A înregistrat partituri celebre pentru coloana sonoră a unor filme produse în Franţa şi Statele Unite ale Americii, ca „Youth Without Youth”, în regia lui Francis Ford Coppola. A mai avut colaborări cu Filarmonica Piteşti, atât în concerte camerale, cât şi simfonice.

 

Facebook Comments
Articolul precedentSindicaliștii de la Dacia pregătesc un megaprotest
Articolul următorVeste extraordinară pentru piteșteni!
Dan Badea este redactorul-șef al publicației Argesplus.ro. Lucrează în presă din anul 2005, ca redactor în domeniile social, economic și politic. Înainte de proiectul Argesplus.ro, a publicat cel puțin 10.000 de articole în mai multe publicații județene și centrale. Este absolvent al Universității din Craiova, Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, specializarea Bănci și Burse de Valori. Anterior, a absolvit Colegiul Național ,,IC Brătianu'' din Pitești. De asemenea, a urmat studii postuniversitare în Comunicare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here