Festivalul „MUSEICORUM”, asociat grandiosului eveniment „FESTIVALUL GEORGE ENESCU”, aduce iubitorilor de muzică simfonică o serie de concerte în cadrul cărora mai mulți artiști instrumentiști și soliști vor evolua pe scenă interpretând lucrări celebre într-o manieră impecabilă.
Ziua de 9 septembrie a TOAMNEI MUZICALE, din cadrul „MUSEICORUM 2019”, a adus la scenă muzicieni români cu vastă activitate artistică dar și culturală și educațională. Surpriza serii a fost cunoscuta pianistă GEORGIANA DIACONESCU. Aceasta,alături de soprana Arlinda Morava și mezzosoprana Adriana Alexandru și de clarinetistul Gheorghe Constantinescu, a încântat publicul cu interpretarea unor lucrări de referință precum: „Habanera”, de Georges Bizet, Opera „Carmen”; „Soupir” de George Enescu; „Dar de Anul Nou”, George Enescu; „Aria Ziței”, Paul Constantinescu, Opera „O noapte furtunoasă”; „Aria lui Spiridon”, Paul Constantinescu, Opera „O noapte furtunoasă”; „Duetto buffo di due gatti”, Gioachino Rossini; „Barcarolle” de Jacques Offenbach din opera „Les Contes d’Hoffmann”; „I feel pretty”, „Aria Mariei”, „West side story”, Leonard Bernstein; „Măi bărbate fii cuminte”, Achim Stoia; „Elegia”, Ernesto Cavallini (clarinet, pian); „Dorul”, Ciprian Porumbescu.
Cine sunt cei patru care au încântat și emoționat publicul, aflăm în rândurile de mai jos, prin câteva date din cartea de vizită a fiecăruia.
GEORGIANA DIACONESCU – pianistă
Este din Galați și a absolvit Universitatea de Arte „GEORGE ENESCU”, din Iași. În prezent ocupă funcția de maestru corepetitor cor la Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard”, din Galați și este asistent universitar la Facultatea de Arte Galați și profesoară de pian la Liceul de arta „Dimitrie Cuclin” Galati, liceu pe care, de altfel, l- și absolvit.
În paralel cu activitatea muzicală în sfera clasică ți în educație, Georgiana Diaconescu a activat și în trupa symphonic black metal HATHOR, din Galați și o trupă de rock alternativ care cânta cover-uri ale cunoscutelor trupe Deep Purple, Led zeppelin, Pink Floyd, Yes sau King Crimson.
La vârsta de 5 ani a început să studieze pianul, iar un an mai târziu a apărut în opera „Carmen” şi a cântat în corul copiilor, mama sa fiind cea care a încurajat-o încă de la o vârstă fragedă să îmbrățișeze și să descopere frumusețea muzicii.
ARLINDA MORAVA – soprană.
S-a născut în Tirana, Albania, a absolvit Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București și are un masterat în canto de operă în Elveția. Colaborează cu toate tipurile de instituții culturale de stat din România și Albania, este laureată a multor concursuri naționale si internaționale. A întreprins turnee în marile orașe din România, dar și din străinatate. A susținut recitaluri pe scena Royal College din Londra și în alte orașe europene, sub bagheta unor dirijori de renume. Din repertoriul său fac parte arii de opere, operete, lieduri, lucrări religioase, lucrări de compozitori contemporani, piese folclorice romanești și albaneze.
ADRIANA ALEXANDRU – mezzosoprană.
S-a născut în orașul Craiova, a studiat pianul la Liceul Dinu Lipatti și Academia de Muzică București unde a studiat canto avându-le profesoare pe doamnele Maria Slatinaru și Arta Florescu. A fost, pe rând, solistă a Teatrului Liric Craiova, a Operei Naționale din București. A interpretat pe mari scene ale lumii din Austria, Japonia, China, Olanda, Italia, Thailanda, fiind extrem de apreciată de public.
GHEORGHEC CONSTANTINESCU – clarinet
Este tot din Galați, a absolvit Universitatea de Arte „GEORGE ENESCU”, din Iași, și Liceul de Artă „DIMITRIE CUCLIN”, din Galați unde în prezent este și profesor, este prim-solist la Teatrul Național de Operă și Operetă „NAE LEONARD” și prim-solist al Filarmonicii „LYRA – GEORGE CAVADIA” , din Brăila.
Un moment special al concertului de aseră a fost acela când clarinetistul Gheorghe Dumitrescu a interpretat „BALADA”, de Ciprian Porumbescu. Acesta a reușit să ajungă la sufletul spectatorilor emoționându-i profund.
Care a fost atmosfera și cum au fost primiți de către cei prezenți în public, am aflat astăzi chiar de la pianista Georgiana Diaconescu.
„A fost o seară plină de emoție, unde muzica clasică din repertoriul românesc și internațional a umplut sălile Palatului Șuțu încă o dată. Publicul a fost numeros și a savurat fiecare moment muzical. Am avut placerea să acompaniez la pian pe soprana Arlinda Morava, directorul artistic al proiectului MUSEICORUM, asociat festivalului George Enescu. Un artist deosebit care promovează muzeele din București cu ajutorul muzicii. Un alt om deosebit este și mezzosoprana Adriana Alexandru, cu voce plină și voluminoasă ce te cucerește de la primele cuvinte cântate. La fel și bunul meu prieten clarinetistul Gheorghe Constantinescu, care a încântat publicul cu Balada lui Ciprian Porumbescu, sensibilizând publicul așa cum o face și vioara. ”, a spus încă emoționată, artista, pentru ArgesPlus.ro.


Foto principală: https://www.facebook.com/georgiana.sava.54