Cultură Prima Pagina Una pe zi 

„POSADA ROCK 2020”, UN „EXIL BUCUREȘTEAN” DE SUCCES

Publicat la : 22 septembrie 2020

Iată că, deși încă ne aflăm în perioada de restricții în ceea ce privește desfășurarea evenimentelor culturale, organizatorii festivalului-concurs POSADA ROCK, eveniment cu tradiție pentru iubitorii muzicii rock și metal, au dorit să aducă publicului măcar o mică parte din ceea ce în mod normal se desfășoară pe Stadionul Municipal de la Câmpulung Muscel. În weekend-ul care a trecut nu de foarte mult timp, cunoscutul club bucureștean QUANTIC, a găzduit, la grădina de vară, concursul POSADA ROCK 2020. Cum a fost aceasta și cum a primit-o publicul, am aflat chiar de la Bogdan-Ștefan Trîmbaciu (foto 1), unul dintre pilonii importanți în ceea ce privește promovarea și organizarea festivalului, într-un scurt interviu acordat ArgesPlus.ro.

Reporter: – Bine te-am găsit, Bogdan! Iată că anul acesta ne-a prins, pentru a doua oară, alături de voi, de frumoasa echipă care an de an reușește să facă din POSADA ROCK un eveniment cu totul și cu totul memorabil. Deși încă ne aflăm într-o perioadă de restricții și distanțare socială, din cauza crizei COVID-19, perioadă în care foarte multe evenimente au fost anulate sau contramandate, tu și echipa ta, ați păstrat tradiția festivalului și ați reușit să organizați și ediția din acest an. Aș vrea să aflu de la tine ce te-a determinat să continui și nu în ultimul rând cum a fost primită de către public?

B.T.: Bine v-am regăsit și mulțumesc pentru invitație!
În primul rând aș vrea să precizez de la început că Festivalul Posada Rock este legat ombilical de Câmpulung Muscel și se va organiza și în continuare, doar la Câmpulung. Noi, anul acesta, am dorit să facem CONCURSUL Posada Rock și, singura modalitate de a realiza acest lucru, în contextul epidemiologic dificil pe care îl traversăm, a fost să folosim o locație sigură, care să ofere toate condițiile sanitare și de siguranță necesare pentru un asemenea eveniment. Din acest motiv am ales Quantic București.

Ca să răspund la întrebarea ta, am avut trei motive principale pentru care am decis să organizăm CONCURSUL Posada Rock 2020:
Primul motiv au fost formațiile – După cum știm cu toții, perioada prin care trecem a lovit puternic întreaga industrie culturală din România iar formațiile tinere din underground s-au trezit în situația în care nu mai au unde cânta live, nu se mai pot adresa publicului decât pe platformele media unde impactul este foarte redus, mai ales că trupele din underground-ul rock nu sunt deloc promovate pe radio sau TV. Practic riscăm să nu mai avem deloc trupe noi, tinere, pentru că motivația de a face muzică rock dispare încet dar sigur.
Și tocmai pentru că Posada Rock, încă de la prima ediție din 1986, și-a propus sprijinirea formațiilor din underground-ul metal românesc, reușind să devină în prezent cel mai important festival concurs de rock din România, am considerat că trebuie să le întindem o mână de ajutor prin premiile oferite, printr-o scenă profesionistă unde să poată cânta, printr-un public atât căt s-a putut de numeros, printr-o promovare online puternică.
Al doilea motiv a fost publicul – Publicul de rock din România pe care eu îl iubesc și din care fac cu mândrie parte s-a trezit, odată cu pandemia, că nu mai are unde merge pentru a vedea un concert, că nu mai are acces la trupe noi, că nu mai poate interacționa (chiar și pe distanțare) cu prietenii. Practic noi suntem o mare comunitate dependentă de muzică bună, de muzică live. Suntem mii de oameni care s-au obișnuit să iasă din casă la concerte și să asculte muzica pe care o îndrăgesc alături de cei pe care îi cunosc și cu care s-au obișnuit. Din acest motiv am zis să oferim o mică bucurie și publicului de rock prin aducerea pe scenă, în condiții depline de siguranță, a formațiilor și a genului muzical pe care îl ascultăm.
Iar al treilea motiv este chiar POSADA. Numele Posada, brand-ul Posada, concursul Posada, festivalul Posada Rock. Indiferent cât de cunoscut și îndrăgit este un festival, întreruperea chiar și temporară a unui fenomen duce la diminuarea interesului. Posada s-a mai întrerup o dată, și atunci tot temporar se zicea, și nu s-a mai organizat 10 ani de zile. În 2011 când l-am reluat a trebuit să o luăm de la 0, cu 50 de oameni în public și o generație care uitase de Posada Rock. Ori noi ne dorim ca acest lucru să nu se mai întâmple niciodată. Posada Rock trebuie să dăinuie dincolo de generația noastră, iar spiritul Posada să rămână viu. Din câte se pare este cât se poate de viu și Posada Rock trăiește și va supraviețui aceste perioade dificile.
Mai mult decât atât, văzând ecourile de la publicul prezent fizic la eveniment cât și sutele de mii de vizualizări live pe facebook (concursul a fost difuzat live-streaming) putem spune că am ieșit chiar întăriți după această ediție.

Reporter: – Pentru ediția de anul acesta câte trupe s-au înscris la concurs și cine au fost premianții?

B.T.: La preselecția pentru Concursul Posada Rock 2020 s-a înscris 28 de formații dintre care 10 au fost selectate de către un juriu profesionist pentru a participa la finala de la Quantic. În urma prestațiilor live din cadrul concursului premiile acordate au fost următoarele:
Marele premiu, în valoare de 2.000 de euro – OLYMPUS MONS din București
Locul 1, în valoare de 1.000 de euro – DRIVE YOUR LIFE din Varna, Bulgaria
Locul 2, în valoare de 500 de euro – KATARA din Arad,
Locul 3, în valoare de 200 de euro – VALAK din București
Premiul “Zaharia Rădulică”, în valoare de 500 de euro – CREEPY WILLIE din Cluj-Napoca
Atât formațiile premiante cât și celelalte prezente în finală au evoluat la cel mai înalt nivel, profesionist, și sunt sigur că vom auzi lucruri frumoase în viitorul apropiat despre toate.

Reporter: – Se anunță și ediția din 2021, având, deja, cap de afiș, o trupă cu nume greu în rock-ul anilor ’80, alături de altele care vor fi confirmate pe parcurs. Cum speri că va fi aceasta, după atâta timp în care am fost restricționați în ceea ce privește participarea la evenimente cu public în număr mare? Lumea iubește muzica bună și e dornică de activitățile cu care a fost obișnuită până să apară criza, desfășurate normal, cu atmosferă specifică și fără a fi îngrădită. “Nebunii frumoși și liberi”, vor fi ca la început?

B.T.: Sincer, aștept să văd cumva o luminiță cât de mică la capătul tunelului. Lucrurile nu arată bine deloc în acest moment pentru evenimentele live și nici perspectivele nu sunt dintre cele mai promițătoare. Din contră. Noi, cei care activăm în această industrie a evenimentelor, am început să strângem rândurile și să ne asociem pentru a putea solicita și obține o predictibilitate din partea autorităților și un plan de redeschidere cu niște măsuri clare și neinterpretabile. Este foarte greu, trebuie să recunoaștem, atât pentru noi cât și pentru autorități deoarece evoluția pandemiei este imprevizibilă. Dar, așa cum în alte sectoare de activitate s-a putut, trebuie să facem și aici pași înainte. Nu putem lăsa cultura să moară, muzica să moară, evenimentele live să dispară.
Este clar că reînceperea va fi grea, că vor exista restricții, că ne vom reveni greu la firescul de altă dată dar eu, întotdeauna am fost optimist. Și liber. De aceea îmi doresc și voi lupta pentru a trăi Posada Rock 2021 liberi și frumoși, așa cum spuneai tu.
Posada Rock 2021 va fi o ediție aniversară, facem 35 de ani de la înființarea festivalului și planificăm să fie cea mai mare și frumoasă de până acum. Așa că publicul poate să achiziționeze bilete pentru că nu îi vom dezamăgi. Ei știu asta deja.
Ne vedem la Posada Rock 2021, la Câmpulung Muscel!

Și dacă l-am “interogat” pe Bogdan, unul dintre organizatori și totodată promoter-ul festivalului, a venit și rândul artiștilor să răspundă întrebărilor noastre. După câteva căutări, l-am găsit și pe cel care s-a arătat foarte încântat de interviu: Alexandru Matei (foto 2), solistul trupei bucureștene DARK FUSION.

Reporter: – Bine te-am găsit și pe tine, Alex, ne bucurăm că ai acceptat invitația noastră!

A.M.: -Bine v-am găsit și eu, plăcerea este de partea mea!

Reporter: – Ca o părere generală, cum a fost pentru tine, pentru voi, POSADA ROCK 2020?

A.M.: – A fost o experiență frumoasă, atât pentru mine, personal, cât și pentru noi ca trupă. „Posada Rock” a avut și va avea mereu un loc special în inima mea. Fiind primul festival la care am luat parte prima oară doar ca spectator, acum mă pot mândri și cu faptul ca am concurat în cadrul concursului. Concurența a fost acerbă dar totodata fairplay și foarte prietenoasă, având în vedere că am avut ocazia să vorbesc și cu membrii celorlalte trupe concurente, precum Katara și Olympus Mons. Pe această cale, doresc să felicit toate trupele participante pentru efortul depus și pentru showul realizat. Plus de asta, fiind primul nostru concurs în această formulă, a fost o experiență de neuitat. Ne bucuram de suportul venit din partea publicului și ne dorim să participăm la cât mai multe concursuri și evenimente de acest gen.

Reporter: – Atât din postura de concurent cât și din cea de artist, cum a fost interactiunea cu publicul? Dupa cum stim cu totii, din pacate inca exista restrictii, inca se impune distanțarea socială. Dar totuși, atât artiștii cât și privitorii, ascultătorii, sunt prezenți la evenimente.

A.M.: – În ciuda restricțiilor impuse, atmosfera a fost una antrenantă. Deși a existat regula statului la masă, publicul a fost activ și a transmis o energie pozitivă care s-a resimțit până la noi pe scenă.

Reporter: – Ca artist, cum vezi evenimentele organizate în România în perioada aceasta de criza comparativ cu anii trecuti?

A.M.: – Având în vedere condițiile date, ne bucurăm și de simplul fapt că se mai organizează evenimente, deși încă există și vor mai exista, cel puțin în acest moment, reguli care trebuiesc respectate.

Reporter: – Anul viitor s-ar părea că nu va mai fi la fel de restrictiv. Cum crezi că va fi publicul după toată perioada aceasta de distanțare? Își va recăpăta energia de altădată?

A.M.: – Categoric. Dorința publicului, de a lua parte la evenimente cum sunt concerte,festivaluri,activitate artistică, a fost vizibilă și în această perioadă a pandemiei, deci cu atât mai mult se va resimți energia publicului în anii următori.

Reporter: – Îți mulțumim că ai acceptat invitația noastră în interviul de astăzi și sperăm să ne mai vedem și cu alte ocazii!

A.M.: – Plăcerea a fost de partea mea și cu siguranță ne auzim după viitoarele concerte. Rock On!

Așadar, în ciuda restricțiilor și a regulilor de distanțare socială, POSADA ROCK 2020 a reușit să fie o ediție de mare succes. Anul viitor, „nebunii frumoși și liberi” se vor reuni pe Stadionul Municipal din Câmpulung, și așa cum promit organizatorii, 2021 va fi un „rock fest” cu adevărat de neuitat.

galerie foto: OTILIA BERCARU ***TOATE DREPTURILE REZERVATE!!!!

Evalueaza articol !
[Total: 1 Average: 5]
Facebook Comentarii

Acest articol a fost citit de 3026 ori! Va multumim

Articole de citit

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.