COMUNICAT DE PRESĂ
Potrivit celui mai recent comunicat transmis de către Instituția Prefectului Argeș li se aduc la cunoștință tuturor cetățenilor argeșeni, care locuiesc în Pitești dar și în localitățile din imediata apropiere, următoarele aspecte: argeșenii cu domiciliul în Pitești și localitățile limitrofe, pe timpul stării de alertă, se vor putea deplasa fără declarație pe proprie răspundere într-o zonă delimitată după cum urmează: municipiul Pitești, orașul Ștefănești și comunele Albota, Bascov, Băbana, Budeasa, Măracineni, Bradu și Moșoaia.
Hotărârea (nr 18/19 05 2020) a fost luată azi, în ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, condus de prefectul Emanuel Soare.
Decizia vine pentru ușurarea deplasării persoanelor în zona din jurul Piteștiului, unde se află foarte mulți agenți economici, centre comerciale și unde locuiesc mulți argeșeni care lucrează în oraș.
Astfel, locuitorii din jurul Piteștiului, din localitățile limitrofe, nu vor mai completa declarația pe proprie răspundere pentru a veni în municipiul reședință de județ.
La fel vor proceda și piteștenii care doresc să meargă în localitățile din jur: Ștefănești, Albota, Bascov, Băbana, Budeasa, Măracineni, Bradu și Moșoaia.
În plus, persoanele care fac naveta, sau care trebuie să facă deplasări în afara zonei menționate, în interes de serviciu, pot utiliza adeverința de la angajator.
Pentru că modelul adeverinței nu a fost actualizat pentru starea de alertă, deocamdată se poate folosi formularul vechi, care este valabil.
Prefectul județului Argeș, Emanuel Soare, explică hotărârea luată marți în ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.
Pentru a clarifica unele aspecte din discuțiile apărute în spațiul public privitoare la ”Zona Metropolitană Pitești”, prefectul Emanuel Soare subliniază din nou faptul că aceasta nu există în prezent.
Mai mult, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară, creată în 2012, cu acest nume, nu includea comuna Bradu, în schimb avea ca asociat Consiliul Județean Argeș- lucru care nu este prevăzut de lege.
La acea dată zonele metropolitane nu se puteau crea în jurul unui municipiu de rangul II, cum este Piteștiul.
Vă amintim că, prin Hotărârea nr18 a CJSU din 19 mai 2020, se permite deplasarea, în perioada stării de alertă, a piteștenilor și a cetățenilor cu domiciliul în localitățile limitrofe fără declarație pe proprie răspundere în zona delimitată de localitățile: municipiul Pitești, orașul Ștefănești și comunele Albota, Bascov, Băbana, Budeasa, Măracineni, Bradu și Moșoaia.
Apel pentru înființarea Zonei Metropolitane Pitești în condițiile legii
Prefectul Emanuel Soare, prin decizia CJSU de marți, a facut apel la Primăria Pitești să reia demersurile legale pentru înființarea, în condițiile legii, a unei zone metropolitane veritabile, funcționale.
“Zona Metropolitană Pitești NU există! În anul 2012 a fost înființată o Asociație de Dezvoltare Intercomunitară (ADI), Zona Metropolitană Pitești, în baza legii 351/2001.
Această asociație nu îndeplinește condițiile din lege, deoarece are personalitate juridică, iar, conform legii, nu trebuia să aibă. Ea include Consiliul Județean Argeș ca membru, deși legea spune că doar consiliile locale fac parte din asociație.
Asociația nu include comuna Bradu, neîndeplinind, astfel, criteriul asigurării contiguității spațiale (includerea tuturor localităților limitrofe orașului principal/reședință de județ), iar numai localitățile de rang 0 (zero) și I (unu) puteau avea asemenea zone metropolitane. Piteștiul, ca localitate de rang II/reședință de județ, a devenit eligibil abia odată cu modificarea legii, în 2019.
Autoritățile locale trebuiau să își actualizeze statutul asociației, lucru nerealizat.
Nici până în acest moment Primăria Pitești nu a răspuns solicitării Instituției Prefectului de clarificare a statutului acestei asociații sau a persoanelor de contact care ar fi putut lămuri aceste aspecte. Din cauza bâlbâielilor autorităților locale, care nu au fost în stare să înființeze Zona Metropolitană Pitești, am fost puși în situația de a adopta, azi, prin Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, decizia de a permite deplasarea fără declarație, pe perioada stării de alertă, în Pitești și localitățile limitrofe.
Conform legilor în vigoare, criteriul utilizat pentru delimitarea zonei în care se poate circula fără declarație a fost includerea tuturor localităților limitrofe Piteștiului, localități care au graniță directă, asigurându-se criteriul contiguității spațiale, pe o rază de maximum 30 de kilometri. Distanța maximă de 30 de km este stabilită pentru București, datorită întinderii localității.
Județele nu pot merge pe această distanță maximă, deoarece, în anumite situații, s-ar depăși chiar limitele județului sau ar include peste jumătate din suprafață.
Criteriul fundamental este acela al includerii tuturor localităților cu graniță directă față de orașul principal, pentru asigurarea contiguității spațiale.
Tot prin decizia CJSU de astăzi, am solicitat Primăriei Pitești, așa cum am anunțat zilele trecute, să reinițializeze toate demersurile legale pentru înființarea zonei metropolitane, în condițiile legislației în vigoare. Instituția Prefectului va oferi tot sprijinul necesar ca acest proiect să devină realitate și să contribuie la creșterea calității serviciilor oferite argeșenilor”, transmite prefectul Emanuel Soare.