De peste 20 de ani calcă legea în picioare
Procese peste procese, instanţe de judecată, sentinţe date de justiţie, nimic nu a contat pentru municipalitatea piteşteană, care a refuzat, de mai bine de două decenii, să le dea proprietăţile locatarilor din blocul Mobilux.
Primăria calcă legea în picioare
Legea e lege pentru toată lumea, cel puţin aşa ar trebui să fie. Nimeni şi nimic nu ar trebui să fie mai presus de ea. Se pare însă că unii chiar consideră că au dreptul să o sfideze şi este cu atât mai grav cu cât această atitudine se leagă chiar de primărie. Aceasta refuză, de peste 20 de ani, să facă acte de proprietate pentru cei 120 de proprietari din blocul Mobilux, şi să le dea ceea ce li se cuvine: 20 de metri pătraţi de spaţiu pentru fiecare dintre ei, în gangurile de la Mobilux şi în preajma blocului. De fapt, miza este tocmai pe aceste ganguri unde există spaţii comerciale închiriate de primărie. Mai exact, municipalitatea a încasat bani din chiriile acestor spaţii, deşi ele aparţin de drept (şi asta o spun toate instanţele de judecată care au dat sentinţe în acest dosar) celor 120 de proprietari din Asociaţia nr. 9 Mobilux. Deşi judecătorii au dispus ca oamenii să primească titluri de proprietate pe aceste spaţii, primăria, condusă în tot acest timp de Tudor Pendiuc, dă cu flit justiţiei.
Printr-o decizie a Prefecturii Argeş, din anul 1991, s-a stabilit că toţi proprietarii de apartamente în blocuri sau de construcţii, devin automat proprietari şi pe terenul de sub aceste imobile. Desigur, printre aceştia şi proprietarii de la Mobilux, 120 de număr, primeau fiecare câte 20 de metri pătraţi de anexe, unde intrau, desigur, şi spaţiile comerciale din cele două ganguri. Ani buni, oamenii au tot aşteptat să fie chemaţi şi să li se dea actele de proprietate pentru aceste suprafeţe. Cum nimic nu se întâmpla, cum ordinul Prefecturii era legal, el trebuia pus în aplicare de primărie, care, ca în multe alte astfel de situaţii, s-a făcut că uită. În 2002, Asociaţia de Proprietari nr. 9 Mobilux dă în judecată primăria pe acest motiv. De aici începe lungul periplu prin justiţie, pentru câştigarea drepturilor, al oamenilor de la Mobilux. Desigur, sentinţa judecătorilor dă dreptate oamenilor. Primăria o contestă şi are câştig de cauză. Proprietarii fac recurs şi din nou li se dă dreptate, în anul 2005. Primăria este din nou somată de instanţa Curţii de Apel Piteşti să le dea oamenilor drepturile. Aproape mişeleşte, municipalitatea întocmeşte alte documentaţii şi obţine de la Prefectură o altă decizie, în care se menţionează că fiecare din cei 120 de proprietari au dreptul doar la 10 mp. Numai că acest ordin nu putea fi dat fără ca primul să fie anulat, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată. Prefectura a fost, să zicem aşa, păcălită. Asociaţia se judecă şi pentru acest ordin, care prevedea doar 10 mp pentru fiecare proprietar, şi obţine anularea lui. Oamenii află că, între timp, încă din anul 2002, Primăria Piteşti solicitase Guvernului (condus de PSD-işti) elaborarea unei HG prin care Gangurile de la Mobilux să fie trecute la domeniul public al statului. Desigur că HG-ul s-a adoptat, fără însă ca oamenii să fie anunţaţi. Începe un alt război, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru anularea Hotărârii de Guvern. Proprietarii câştigă şi acest proces şi obţin anularea Hotărârii de Guvern (HG 447/2002). Lupta proprietarilor de la Mobilux era câştigată la toate instanţele posibile. Primăria nu mai avea ce să mai atace şi totuşi, refuză, şi azi, să le dea oamenilor aceste spaţii pentru că mai-marii edili consideră că pur şi simplu pot face doar ceea ce vor, fără a lua în seamă vreo lege.
Primăria, în faţa executării silite
Cum spaţiile nu le-au fost date oamenilor, aşa cum a dispus justiţia, asociaţia a deschis un alt proces, de daune cominatorii şi a cerut primăriei despăgubiri pentru toată perioada cât le-a închiriat cui au vrut proprietatea şi le-au încasat pe nedrept chirii din aceste spaţii comerciale. Desigur, au câştigat şi primăria trebuia să le dea aproape 60.000 de euro. Din nou a refuzat şi s-a ajuns la executare silită. Eugen Fieraru, executorul care trebuia să se ocupe de această procedură, este acuzat de actualul preşedinte ala sociaţiei, că ar fi tergiversat executarea pentru ca primăria să aibă timp să o conteste. „Am ajusn să cred că Eugen Fieraru, executorul, a tergiversat executarea silită, pentru a da timp primăriei să conteste procedura, ceea ce a şi făcut. Pentru că am vrut să sting acest proces şi să rezolvăm cumva pe cale amiabilă, am mers la primar să vorbim. I-am lăsat secretarei dânsului datele de contact şi numărul de telefon. Nu m-a contactat până în ziua de azi. Efectiv nu vrea nici măcar să discute”, spune Nicolae Petrescu, preşedintele asociaţiei. „Pentru că primarul nu a transpus în fapt decizia Prefecturii din anul 1991, decizie necontestată şi neatacată de nimeni până acum, s-a stabilit un prejudiciu de 59.948 de euro pe care Primăria trebuie să-i plătească drept daune cominatorii. Recursul este acum suspendat în acest dosar, urmând a fi reluat”, a spus avocatul asociaţiei de proprietari, Aurelian Dumitrache.