Home Fapt divers Puști de 16 ani trimis în judecată! Și-a agresat fosta iubită

Puști de 16 ani trimis în judecată! Și-a agresat fosta iubită

de Argeseanul
59 vizualizări

Un puști de 16 ani din Pitești este trimis în judecată, după ce și-a agresat fosta iubită, minoră și ea, în vârstă de 17 ani. Incidentul a avut loc în data de 13 februarie, pe o stradă din Pitești, unde băiatul i-a distrus și telefonul mobil.

„Din cercetări s-a stabilit că în ziua de 13 februarie a.c., în intervalul orar 15:00-15:30, în timp ce se afla pe o stradă din Pitești, un minor de 16 ani, din Pitești, ar fi agresat o minoră de 17 ani, pe fondul unei relații de prietenie anterioară, iar în aceleași împrejurări i-ar fi distrus telefonul mobil.

Dosarul penal a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești cu propunere de trimitere în judecată.

Aspecte legale:

Legislația penală prevede o serie de infracțiuni, având pedepse și măsuri preventive diferențiate în funcție de gradul de pericol social, iar pe lângă necesitatea existenței la dosar a probelor, sunt impuse unele condiționări.

Astfel, în cazul săvârșirii unor anumite infracțiuni (spre exemplu, infracțiunile de loviri sau alte violențe, distrugere, sau cea de amenințare), punerea în mișcare a acțiunii penale este condiționată de formularea plângerii prealabile.

În cadrul procesului penal, declarația martorului este, în cele mai multe cazuri, esențială. Persoanele care observă personal, în mod direct, săvârșirea unor fapte penale sau se află ori intră în posesia unor probe relevante pentru cercetările desfășurate de polițiști, au obligația de a înștiința și de a pune la dispoziția organelor de cercetare penală (polițiști sau procurori, în funcție de infracțiunea ce face obiectul cercetărilor).

Totodată, martorul care face afirmaţii mincinoase ori nu spune tot ce ştie în legătură cu faptele sau împrejurările esenţiale despre care este întrebat, poate răspunde penal, în condițiile art. 273 din Codul Penal, privind săvârșirea infracțiunii de mărturie mincinoasă.

Constituie probă orice element de fapt care serveşte la constatarea existenţei sau inexistenţei unei infracţiuni, la identificarea persoanei care a săvârşit-o şi la cunoaşterea împrejurărilor necesare pentru a stabili dacă a fost comisă o faptă de natură penală, care este persoana sau persoanele care au săvârșit fapta ce constituie infracțiune, precum și dacă sunt îndeplinite condițiile tragerii la răspundere a persoanei conform cadrului legal care prevede fapta respectivă ca infracțiune. Proba și mijloacele de probă sunt prevăzute la art. 97 din Codul de Procedură Penală.

Administrarea probatoriului în cadrul procesului penal este o parte esențială pentru tragerea la răspundere a persoanelor care săvârșesc fapte ce sunt prevăzute de legislație ca infracțiuni.

Activități preventive desfășurate de polițiști

În ziua de 07 martie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Siguranță Școlară Argeș au desfășurat activități cu caracter informativ-preventiv la Liceul cu Program Sportiv Câmpulung, Liceului Teoretic „Dan Barbilian” Câmpulung, Școala Gimnazială Boteni și la Școala Gimnazială „Sf. Iacob” Câmpulung.

Activitățile s-au desfășurat în cadrul Campaniei „Law iS COOL”, fiind prezentate aspecte privind răspunderea contravențională și penală a minorilor, precum și reducerea victimizării, dar și pentru prevenirea și combaterea consumului produselor cu efect psihoactiv.

Totodată, în cadrul activităților au fost prezentate și riscurile la care se expun prin folosirea neresponsabilă a rețelelor de socializare, a fost prezentată metoda „loverboy” și au fost prezentate modalități practice pentru reducerea victimizării în rândul minorilor.

La activități au participat 234 de elevi și 18 cadre didactice.

De asemenea, polițiștii din cadrul Biroului Siguranță Școlară au acționat în cadrul acelorași unități școlare, pentru prevenirea și combaterea faptelor de natură contravențională prevăzute de Legea 349/2002 privind comercializarea și consumul produselor din tutun și Legea 61/1991 privind normele de conviețuire socială, ocazie cu care au fost aplicate 2 sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 349/2002.

Suplimentar față de aceste subiecte de discuție, _la Liceul Teoretic „Dan Barbilian” Câmpulung* au fost desfășurate activități și în cadrul Proiectului Muncă, Ambiție Izbândă „Fii și tu în primii 10!”.

De asemenea, la Liceul cu Program Sportiv Câmpulung, au fost desfășurate și activități pentru reducerea violenței fizice și psihologice în învățământul preuniversitar, în cadrul campaniei „IA atitudine, spune STOP VIOLENȚEI”, cu ocazia întrunirii Grupului de Acțiune Antibullying. În acest context au fost prezentate aspecte privind prevenirea și combaterea fenomenului de bullying și a victimizării în rândul minorilor”, transmite IPJ Argeș.

Facebook Comentarii

Hai, scrie aici părerea ta despre acest subiect

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

            
  Un plus de informație pentru argeșeni

@2023 – All Right Reserved. Toate drepturile rezervate Argeș Plus TV | Un proiect realizat de PUNKTNET |

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00