Peste 1200 de persoane au mers zilele trecute în pelerinaj la Biblioteca Judeţeană Dinicu Golescu pentru a vedea relicvele lui Buddha şi ale altor maeştri buddhişti. A fost vorba, de fapt, de perle şi alte rămăşiţe care au rezultat în urma incinerării maeştrilor buddhişti ajunşi la iluminare. Au venit oameni chiar şi din străinătate pentru a vedea aceste relicve la Piteşti.
Eveniment în premieră pe ţară
Piteştiul a fost ales ca punct de oprire pentru relcivele sacre datorită iniţiatoarei singurului templu buddhist tibetan din zonă, cel de la Moşoaia. Alexandra Grigorescu, cea care administrează templul a fost şi coordonatoarea româncă a proiectului. Turul a început acum 10 ani, iar scopul acestuia este să aducă pacea, iubirea şi toleranţa între popare, indiferent de religie. După finalizarea turului prin lume, relicvele vor fi depuse în statuia lui Budha Maitreya din India, care este viitorul Budha ce trebuie să vină şi să aducă bunătatea iubirii, toleranţa şi pacea în lume. Se pare că turul şi-a atins scopul, mulţi piteşteni scăpând de dureri de cap sau de gânduri stresante după ce au trecut pe la expoziţie. „Mulţi au venit cu dureri de cap, pentru ca mai apoi să ne spună că sunt bine, iar unii dintre ei chiar au remarcat că după ce au părăsit biblioteca, au rămas cu un sentiment de pace”, ne-a spus Alexandra Grigorescu. Dintre cele 1200 de persoane venite în pelerinaj, foarte multe au fost din străinătate. „Au venit persoane din Rusia, Bulgaria şi Ucraina pentru a vedea relicvele. Am vorbit cu ei şi ne-au spus că s-au simţit foarte bine după ce au plecat de aici, ne-a spus coordonatoarea proiectului.
Relicvele sunt dovada fizică a înţelepciunii maeştrilor
Relicvele rezultă în urma incinerării unui maestru spiritual, când frumoase perle sau obiecte precum cristalele sunt găsite în cenuşa lor. Tibetanii le numesc „ringsel”. Acestea sunt speciale pentru că poartă în ele esenţa calităţilor unui maestru spiritual. Puritatea lor interioară se manifestă sub forma relicvelor. Adevaraţii profesori spirituali nu vorbesc lumii despre propriile lor realizari. Relicvele sunt dovada fizică că acel profesor a obţinut calităţile compasiunii şi înţelepciunii înainte de moarte. Relicvele oferă o opartunitate unică de a face o legătură spiritual-personală cu fiinţele iluminate. Aceşti maeştrii au ales în mod deliberat să lase în urma lor relicvele astfel încât oamenii să poată crea cauzele propriei lor fericiri. Unele relicve sunt vechi de peste 2.500 de ani, iar altele sunt mai recente.
Ceremonie religioasă la bibliotecă
Deschiderea expoziţiei a reprezentat o adevărată ceremonie religioasă. Ceremonia a început cu un recital susţinut de Corala D.G Kiriac, după care călugării buddhişti au intonat o rugăciune de trei ori. Alexandra Grigorescu l-a răsplătit apoi pe directorului Bibliotecii Judeţene, Octavian Sachelarie, cu o diplomă de recunoştinţă. Toţi cei adunaţi în holul bibliotecii au intrat în sala de conferinţe pentru a vedea relicvele, după ce această ceremonie a luat sfârşit. Pe parcursul expoziţiei, cei care au dorit au fost binecuvântaţi de o călugăriţă buddhistă cu o stupă care conţinea relicvele lui Shakyamuni Buddha. Încă de la începuturile Turului Relicvelor, călugării buddhişti i-au încurajat pe vizitatori să aducă cu ei tot felul de animale de companie pentru a fi binecuvântate, iar la Piteşti a fost binecuvântat un căţeluş. Turul îşi continuă deplasarea în Italia, după care pe 24 iunie va reveni în România, la Arad.