La altitudinea de peste 1800 de metri, în Munții Făgăraș, a fost declarat risc foarte ridicat de avalanșă, mai exact alertă de gradul 5.

Sun 1800 de metri, alerta este tot mare, dar de gradul 4.

Salvamontiștii fac apel către toți cei acre vor să pornească în drumeții montane să nu meargă la altitudini mai mari de 1800 de metri. ”Având în vedere ninsoarea din ultimele zile ce a dus la depunerea unui strat nou de zăpadă pulver de 70-80 cm, strat instabil și fără aderență la stratul vechi înghețat, recomandăm iubitorilor de drumeții montane să evite deplasările la altitudini peste 1800 m și să rămână în zona cabanelor.”, precizează aceștia.

În urma vântului foarte puternic din ultima perioadă, la peste 1800 de metri altitudine există plăci de vânt și cornișe formate, dar și cantități de zăpadă care în anumite zone depășesc chiar și câțiva metri.
”Atragem atenția că chiar și o supraîncărcare slabă poate duce la alunecarea stratului instabil de la suprafață, declanșând avalanșe de dimensiuni medii, în unele cazuri putând fi angrenate și straturile inferioare.”, mai informează, pe această cale, salvamontiștii.

Sub 1800 de metri, stratul de zăpadă recent căzut măsoară 40-50 cm, iar în zonele cu văi sau locuri mai adăpostite, peste zăpada veche s-a depus de asemenea o cantitate dezăpadă deloc neglijabilă, acestea constituind un „pat de alunecare” pentru avalanșele provocate de schiori sau chiar și de turiști.

Și aici, reprezentanții SALVAMONT vin cu o precizare extrem de importantă, pentru toți cei care schiază sau merg pe munte:

”Facem apel la toți cei care vor să practice schiul offpiste, cât și la iubitorii de drumeții montane să evite deplasarea la altitudini peste 1800 m deoarece există riscul producerii de avalanșe. 
În caz de nevoie, putem fi solicitați să intervenim prin Serviciul Unic de Urgenţe 112 sau Dispeceratul Național Salvamont la numărul de telefon 0SALVAMONT-0725826668. ”.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here