România a decis aseară continuarea vaccinării cu serul produs de compania AstraZeneca. Decizia a fost luată în urma unei ședințe a Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Ministerului Sănătății, Institutului Național de Sănătate Publică și ai Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR).
Cum au motivat autoritățile decizia
Conform CNCAV, cazurile de tulburări de coagulare au apărut la un număr redus de pacienți vaccinați, fără să depășească frecvența raportată în populația generală nevaccinată. Trebuie avut în vedere că aceste tulburări au diferite cauze și pot apărea independent de administrarea vaccinului. „În prezent, experții de la nivel european analizează cu maximă rigurozitate toate datele disponibile pentru a stabili dacă există o relație de cauzalitate între administrarea vaccinului și aceste evenimente”, confrom CNCAV.
Optsprezece țări din Europa au oprit total sau parțial administrarea vaccinului
Unșsprezece țări din Uniunea Europeană au suspendat complet vaccinarea cu AstraZeneca, până în acest moment. Ele sunt: Danemarca, Italia, Olanda, Irlanda, Bulgaria, Germania, Franța, Spania, Slovenia, Portugalia și Cipru. Au suspendat doar parțial, vaccinarea cu loturile identificate că ar avea probleme: Austria, Estonia, Letonia, Lituania, Luxemburg și România. Alte state din Europa dar din afara Uniunii Europene care au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca sunt Norvegia și Islanda.
Statele UE care au întrerupt folosirea vaccinului au anunțat că așteaptă evaluarea din partea Agenției Europene a Medicamentului.
Sursa: digi24.ro