Zilele acestea, se împlinesc 66 de ani de la moartea în condiții groaznice a fostului lider țărănist interbelic Iuliu Maniu. Unul dintre artizanii Marii Uniri și printre cei mai mari oameni politici din perioada interbelică, Maniu avea să moară într-o celulă insalubră a închisorii  de la Sighet, un adevărat centru de exterminare pentru multe alte personalități ale României.

Închisoarea Sighet a fost construită în 1897, ca închisoare de drept comun, de către adminstrația austro-ungară. În august 1948 a devenit loc de detenție pentru un grup de studenți, elevi și țărani maramureșeni. În mai 1950 au fost aduși la penitenciarul Sighet peste o sută de demnitari din întreaga țară (foști miniștri, academicieni, economiști, militari, istorici, ziariști, politicieni), unii dintre ei condamnați la pedepse grele, alții nici măcar judecați.

Printre victimele cumplitei închisori de la Sighet s-au numărat Iuliu Maniu, Constantin Argetoianu, Constantin și Gheorghe Brătianu, Sebastian Bornemisa, Ion Cămărescu și zeci de alte personalități din toate sferele societății românești.

Țărăniștii nu l-au uitat pe ilustrul lor înaintaș, Iuliu Maniu, așa că sâmbătă, 2 ianuarie, zeci de membri ai PNȚCD au ținut să-I aducă un omagiu aceluia care a contribuit decisiv la realizarea unirii Transilvaniei cu Regatul.

După o slujbă oficiată de un preot Greco-catolic la celula în care a fost închis Maniu, liderii PNȚCD au vorbit celor prezenți despre personalitatea marelui lider țărănist.

O slujbă a fost oficiată, după vizita la închisoarea de la Sighet, și la Cimitirul Săracilor, aflat la 3 kilometri depărtare,  acolo unde au fost înmormântați, în locuri nemarcate, zecile de oameni uciși cu bestialitate în cumplita temniță comunistă.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here