Cabinetele stomatologice din Argeș – luate la puricat de Sanepid

De astăzi, inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică Argeş vor desfășura în această perioadă controalele anuale la toate cele 490 de cabinete stomatologice din judeţ, asta după ce un copil și-a pierdut viața ca urmare a unei anestezii totale efectuate la clinica TeddyCare din Pitești.

Sunt vizate, în primul rând, clinicile de specialitate ce au fost găsite cu nereguli la controalele anuale din anii trecuţi, adică au fost luate la puricat cabinetele stomatologice unde au fost prinse că utilizau instrumentare nesterilizate, precum şi alte nereguli de acest gen. De asemenea, se are în vedere efectuarea controalelor în unităţile care nu au mai fost verificate până în prezent. Reamintim că, în anii trecuţi, potrivit unui raport al DSP Argeş au fost sancţionate zeci de cabinete stomatologice de pe toată raza judeţului pentru utilizarea instrumentarului nesterilizat după fiecare pacient sau chiar se foloseau pentru procesul de sterilizare substanţe expirate.

Potrivit unor surse avizate, anul acesta nu au mai fost găsite nereguli în urma acestor verificări, cel mai probabil unităţile de specialitate s-au conformat regulilor Sanepidului după sancţiunile acordate în anii trecuţi.

Colegiul Medicilor s-a autosesizat în acest caz

Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMSR) a anunţat că s-a autosesizat în cazul tragediei care a avut loc la Clinica TeddyCare din Pitești, fiind iniţiată procedura disciplinară împotriva cadrelor medicale implicate.

„Facem precizarea că, potrivit prevederilor legale, în cadrul Colegiului Medicilor Stomatologi din România, poate fi angajată exclusiv răspunderea disciplinară a membrilor săi, medicul stomatolog răspunzând disciplinar pentru nerespectarea legilor şi regulamentelor profesiei de medic stomatolog, a Codului deontologic al medicului stomatolog, a regulilor de bună practică profesională, a Regulamentului de organizare şi funcţionare al Colegiului Medicilor Stomatologi din România, pentru nerespectarea deciziilor obligatorii adoptate de organele de conducere ale CMSR, precum şi pentru orice fapte săvârşite în legătură cu profesia sau în afara acesteia, care sunt de natură să prejudicieze onoarea şi prestigiul profesiei sau ale instituţiei”, se arată într-un comunicat de presă transmis joi de Colegiul Medicilor Stomatologi.

Aura Copciag: “Niciun cabinet stomatologic din județ nu este autorizat să facă anestezie totală pacienților!”

Dr. Aura Copciag, șefa Serviciului Control în Sănătate Publică din cadrul DSP Argeș ne-a precizat că niciun cabinet stomatologic din județ nu este autorizat să facă anestezie totală pacienților.

”Având în vedere riscul major care s-a generat, copilul a murit, și având în vedere severitatea efectului din cauza expunerii la acest risc, am decis suspendarea activității Clinicii TeddyCare până la intrarea în legalitate, până la încheierea contractului cu medicul anestezist și până la schimbarea certificatului de înregistrare la Colegiul Medicilor, pentru că au și funcție de ATI care trebuie să fie exclusă din obiectul de activitate., a declarat inspectorul DSP Argeș.

Menționăm că, în ultimii trei ani, cabinetul stomatologic Teddy Care a mai fost verificat de patru ori, iar în 2018 a mai fost sancționat pentru că nu avea limitator la sterilizare.

Ce au transmis reprezentanții clinicii din Pitești

„Copilul, în vârstă de 4 ani şi 8 luni, a venit prima dată în clinica noastră la o consultaţie de specialitate pe 18 ianuarie.

Deşi s-a dovedit necooperant, părinţilor li s-a recomandat sa încerce totuşi tratarea clasică, asta chiar dacă exista posibilitatea ca tratamentele să dureze mai mult şi rezultatele să se lase aşteptate. Părinţii au optat însă pentru analgosedare deoarece știau de existenţa acestei optiuni de la fratele mai mare al copilului, care făcuse analgosedare în clinica noastră, tot pentru că nu fusese cooperant la tratamentele clasice. A ajuns în clinică pe 10 februarie, la ora 14.50, a intrat la tratamente la ora 15.10, moment in care i s-a administrat intravenos anestezicul de către medicul nostru colaborator, medic primar de anestezie şi terapie intensivă şi au început tratamentele dentare. După maxim 45 de minute de la începerea interventiei, medicul stomatolog si asistenta au observat că starea copilului s-a modificat, medicul anestezist a constatat că saturaţia de oxigen scăzuse şi s-a început protocolul de resuscitare. Ca măsură suplimentară, a fost chemată ambulanţa, iar echipajul SMURD a transportat copilul la spital pentru monitorizare şi investigaţii suplimentare.

Menţionăm că tratamentele prin analgosedare se desfăşoară fără probleme în clinica noastra din anul 2018, de când am început colaborarea cu medicul primar anestezie şi terapie intensivă. Clinica noastră este autorizată de Ministerul Sănătăţii pentru realizarea acestui tip de tratamente, iar până în acest moment, la noi s-au tratat peste o sută de cazuri prin analgosedare, de fiecare dată fără incidente.

Raportul preliminar al controlului DSP realizat la Teddy Care arată că s-au respectat procedurile igienico-sanitare”, se arată într-un comunicat transmis de către reprezentanții clinicii TeddyCare.

                                                                                                                                                                        (Antoniu Neguț)

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here