Fostul avocat piteștean Valentin Achimoiu a înaintat către procurori, zilele trecute, o cerere prin care să i se aprobe consumul medicinal de marijuana, în condițiile în care a fost diagnosticat cu tulburare afectiv-bipolară. Fostul avocat consideră că medicamentația prescrisă de psihiatri i-a afectat și mai mult starea de sănătate, medicamentul Zyprexa fiind foarte periculos, putând provoca inclusiv moartea.

,,Deocamdată, marijuana nu a omorât pe nimeni, fiind legală sau tolerată în jumătate din țările lumii. Consum marijuana încă din anii 2007-2008, atât în scop medical, cât și recreațional. Mi se pare o mare tâmpenie, așadar, ca polițiștii și procurorii să își facă norma arestând puștani pentru un gram-două de buruiană, în timp ce alcoolul face ravagii, medical și social, iar pericolele la care este supusă societatea noastră sunt cu totul altele” ne-a declarat tânărul avocat.

Achimoiu este implicat într-un dosar penal, după ce în vara anului 2016 polițiștii au depistat la una dintre locuințele acestuia, din comuna Merișani, trei plante de marijuana, pe care le plantase în scopul uzului personal.

,,Ca să vedeți unde s-a ajuns… Închidem spitale, nu avem bani nici de pansamente, însă autoritățile au cheltuit peste un miliard de lei pentru monitorizarea mea, descoperind 3 plante amărâte într-o curte! Nu am traficat nimic, le creșteam pentru mine, practic nu există prejudiciu, dar mi-au confiscat stropitoarea, probabil pentru a justifica cei aproape 30 de mii de euro cheltuiți pentru urmărirea mea, fiind interceptate inclusiv convorbiri pe care le purtam cu amici, rude sau colegi” ne-a declarat Achimoiu.

Iată, mai jos, cererea acestuia către procurori:

Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie

DIICOT – Serviciul Teritorial Pitesti

Dosar 210/P/2016

 

Domnule Procuror Sef,

 

Subsemnatul, Achimoiu Ioan Valentin, in calitate de inculpat in dosarul mai sus rubricat,

In temeiul art.26 din Constitutia Romaniei

formulez prezenta

 

CERERE

 

Prin care va solicit sa dispuneti aprobarea utilizarii de cannabis sativa de catre subsemnatul in scopuri medicinale

pentru urmatoarele

 

MOTIVE

 

  1. Prezentarea situatiei de fapt

 

  1. Subsemnatul sunt consumator de cannabis atat in scop medicinal, cat si in scop recreational, din anul 2007 -2008.

 

  1. Subsemnatul sunt diagnosticat cu tulburare afectiva bipolara sau sindrom depresivo-maniacal din 2006, avand mai multe internari in clinici de psihiatrie. Subliniez faptul ca aceste internari au intervenit ca urmare a actelor de violenta comise de subsemnatul pe fondul consumului de alcool. Subliniez ca nu am mai fost internat de peste 2 ani, in ultimii 2 ani neurmand tratament psihiatric. Subliniez ca acesta este ineficient, depresiile de care sufar fiind ingrozitoare, mergand pana la lipsa totala de motivatie pentru a fi. Subsemnatul am incercat in repetate randuri sa apelez la medicatie si consiliere de specialitate, eforturile nefiind incununate de succes. Medicamentele administrate au o multime de efecte adverse, schimband radical si nefast starea pacientilor, putand duce la deces.[1]

 

  1. Subliniez faptul ca pe mine cannabisul ma ajuta enorm, fiind un bun adjuvant in perioadele dificile prin care am trecut, neavand efecte secundare. Deasemenea, ma ajuta in munca creativa pe care o fac (sunt scriitor si designer 3D – freelancer)

 

  1. Subliniez faptul ca, desi puteam lesne, nu am facut trafic de substante interzise. Sunt cunoscut in lumea consumatorilor de cannabis si puteam obtine lesne sume consistente de bani din traficul marijuanei. Nu m-a interesat si nici nu ma intereseaza acest aspect, considerand ca trebuie sa primeze calitatea vietii si nu interesele pecuniare (penitenciarul nu poate fi considerat calitate a vietii).

 

  1. La acest moment in Romania sunt aproximativ 600.000 de consumatori de cannabis (conform datelor oficiale) fapt care demonstreaza din plin ineficienta politicilor anti-drog.

 

 

  1. Despre cannabis
  2. a) In cazul de fata avem de-a face cu infractiunea de trafic de droguri de risc, respectiv cannabis. Cannabisul sau canepa indiana are o vechime mare pe Terra fiind atestata pentru prima data acum 6000 de ani in China.

Din punct de vedere legal, marijuana este alcătuită din frunzele şi florile uscate ale plantei Cannabis sativa. Canabisul este una dintre cele mai vechi şi mai importante plante cultivate de-a lungul istoriei. În special în China, trecerea de la vânătorul-culegător din epoca pietrei la agricultorul primitiv care pune bazele aşezărilor umane s-a datorat parţial şi faptului că oamenii au putut cultiva Cannabis, creând astfel numeroase produse din această plantă cu o gamă largă de întrebuinţări.

Din tulpina plantei de Cannabis se produce fibra de cânepă, foarte lungă şi rezistentă, folosită pentru a confecţiona frânghii, plase de pescuit, pânză şi hârtie cu o durabilitate renumită. Se presupune că locuitorii Chinei din epoca pietrei şi-au înlocuit îmbrăcămintea făcută din blană de animale cu una din fibră de cânepă. Confecţionarea hainelor de cânepă s-a dezvoltat ca urmare a producerii plaselor de pescuit din fibre tot mai fine.

Marijuana este un amestec măcinat de frunze verzi şi maro, flori, tulpini şi seminţe provenite din plantă de cânepă Cannabis sativa. În formă mai concentrată, de răşină, se numeşte haşiş, iar, sub formă lichidă, de culoare neagră şi lipicioasă, ulei de haşiş. Substanţă chimică psihoactiva principala, cea care alterează starea mentală, din marijuana este delta-9-tetrahydrocannabinol, mai cunoscut sub denumirea de THC.

Timp de milenii, tămăduitorii şi medicii din toată lumea au folosit marijuana pentru diferite dureri uşoare până la sfârşitul secolului al XIX-lea când marijuana a început să fie înlocuită cu aspirina. Legea privind Taxa Marijuana promulgată în 1937 (1937 Marijuana Tax Act) a determinat, de fapt, scoaterea în afara legii a marijuanei şi a eliminat posibilitatea de a mai prescrie marijuna în scopuri medicale în Statele Unite.

  1. Reglementarile altor tari

Toleranta legiuitorilor diferitelor tari la consumul de cannabis difera, existand state unde este \aspru incriminata (ex. Singapore), dar si state unde acest consum este tolerat sau legalizat, astfel:

SUA:                    in statul Colorado marijuana in scop recreational a fost legalizata, astfel incat aceasta se poate gasi liber la magazine de profil. Imediat s-a produs o crestere semnificativa a bugetului prin colectarea taxelor pe acest produs si o scadere radicala a traficului de droguri; s-a inregisrat reducerea cu pana la 50% a deceselor cauzate de opioide.

Olanda:     consumul este legalizat, vanzarea se face in magazine si cafenele de profil, se impoziteaza si este instituit un monopol al statului. Dupa legalizarea consumului de droguri usoare si a prostitutiei in Olanda s-a inregistrat o scadere a infractionalitatii cu 45% in primul an, fapt ce a determinat ulterior, in anul 2012, ca 4 inchisori sa fie inchise pentru lipsa de utilitate, acestea nemaiavand detinuti care sa le ocupe;

Canada:     consumul este tolerat. Pana la o uncie (28 de gr) se aplica o amenda de 100 de dolari canadieni si sanctiunea confiscarii drogurilor, neexistand consecinte penale pentru aceasta fapta;

Spania:      consumul sau cultivarea in scopuri personale sunt legale, fiecare persoana putand cultiva legal 2 plante;[2]

 

De asemenea, exista state unde nici macar nu se pune problema incriminarii, perspectiva generala fiind extrem de toleranta cu privire la drogurile usoare de tipul cannabis sau hasis – ex. Maroc, Nepal, India.

*    *          *

 

III.      Dispozitii legale incidente

Art 26 din Constitutia Romaniei

(1) Autorităţile publice respectă şi ocrotesc viaţa intimă, familială şi privată.

(2) Persoana fizică are dreptul să dispună de ea însăşi, dacă nu încalcă drepturile şi libertăţile altora, ordinea publică sau bunele moravuri.

 

 

Fata de toate considerentele mai sus expuse va solicit sa dispuneti aprobarea utilizarii de cannabis sativa de catre subsemnatul in scopuri medicinale

 

Subliniez ca prezenta cerere este redactata si inregistrata de catre subsemnatul deoarece m-am saturat sa fiu tratat ca un criminal pentru o planta care alina suferinta. Va solicit sa va pronuntati asupra prezentei cereri in termen legal. Prezenta constituie plangere prealabila in conditiile art.7 din Legea 554/2004 a contenciosului administrativ.

 

Data: 08.12.2017

Va multumesc,

Achimoiu Ioan Valentin

 

 

[1]     A se vedea pagina 4 randul 3 din prospectul Zyprexa pe care inteleg sa il atasez prezentei. Sursa https://www.anm.ro/_/_PRO/pro_1935_09.09.09.pdf?anmPage=915&ID=18310

[2]          https://en.wikipedia.org/wiki/Legality_of_cannabis_by_country As of 2017, Australia, Bangladesh, Cambodia, Canada, Chile, Colombia, Costa Rica, the Czech Republic, Germany, India,Israel, Jamaica, Mexico, the Netherlands, Portugal, South Africa, Spain, Uruguay, and some U.S. jurisdictions have the least restrictive cannabis laws,

Facebook Comments
Articolul precedentMIOVENI: CEI MAI ÎN VOGĂ ARTIȘTI CÂNTĂ LA TÂRGUL DE CRĂCIUN
Articolul următorFAZA ZILEI:De ce a intarziat Salvarea?
Dan Badea este redactorul-șef al publicației Argesplus.ro. Lucrează în presă din anul 2005, ca redactor în domeniile social, economic și politic. Înainte de proiectul Argesplus.ro, a publicat cel puțin 10.000 de articole în mai multe publicații județene și centrale. Este absolvent al Universității din Craiova, Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, specializarea Bănci și Burse de Valori. Anterior, a absolvit Colegiul Național ,,IC Brătianu'' din Pitești. De asemenea, a urmat studii postuniversitare în Comunicare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here